Visita reial

La reina Letícia visita el Paraguai per reforçar la cooperació entre els dos països

Els projectes de cooperació estan dotats amb més de 200 milions d’euros

La reina Letícia visita el Paraguai per reforçar la cooperació entre els dos països
2
Es llegeix en minuts

La reina Letícia va arribar aquest dimarts al Paraguai per recolzar i posar en relleu la important tasca que porta a terme la cooperació espanyola, especialment en matèria de salut, educació i empoderament de la dona.

A la seva arribada a l’aeroport Silvio Pettirossi, la reina va ser rebuda per la primera dama, Silvana Abdo, que acompanyarà Letizia en algunes de les visites a centres de cooperació previstos per als pròxims dies, tant a la capital com a Encarnación.

Com que es tracta d’una visita de treball de la reina, el president del Paraguai, Mario Abdo, va esperar a saludar-la a la sala d’autoritats de l’aeroport i no a peu d’escaleta, com succeeix en les visites d’Estat.

Qui també va rebre la reina a peu de l’avió va ser el canceller, Euclides Acevedo, que, en declaracions als mitjans que s’esperaven a l’aeroport, va elogiar el coneixement demostrat per Letizia dels afers de la cooperació.

Preguntat pel fet que la reina arribés vestida de manera informal, amb la tradicional armilla vermella de la Cooperació espanyola, va assenyalar que demostra que, per a la reina, «més que la ‘bijouterie’ el que importa és el treball seriós».

Aquest dimecres, la reina i la primera dama es desplaçaran al sud del país per conèixer la tasca d’un important centre d’atenció integral a la dona i d’una escola taller dirigida a joves de 16 a 23 anys per recolzar la seva formació, capacitació i inserció en el mercat laboral.

Durant la seva visita a la regió recorrerà també les missions jesuítiques de Trinidad del Paraná i Jesús de Tavarengue, on l’Agència Espanyola de Cooperació al Desenvolupament (AECID) ha impulsat, des del 1991, projectes de restauració, rehabilitació i posada en valor de les restes arqueològiques, cosa que ha contribuït a rellançar el turisme a la zona.

La cooperació espanyola és present al Paraguai des de fa gairebé 30 anys, amb una aportació de més de 200 milions d’euros, cosa que converteix Espanya en un dels principals donants del país.

El novembre del 2020, es va firmar el Marc d’Associació País Espanya-Paraguai 2020-2023, que defineix les prioritats estratègiques per a aquest període i compta amb una estimació pressupostària de 142 milions d’euros.

Al país són presents una desena d’organitzacions dedicades principalment a tasques de reforç i consolidació dels serveis de salut i educació, projectes d’aigua i sanejament, i d’empoderament de la dona i de desenvolupament i recolzament als pobles indígenes.

Fa tan sols uns dies, els ministres d’Afers Exteriors dels dos països, José Manuel Albares i Euclides Acevedo, van mantenir una trobada a Madrid en què van avaluar l’estat de les relacions bilaterals i van constatar l’«alt nivell d’entesa i cooperació que existeix entre els governs dels dos.

Notícies relacionades

De fet, Acevedo va agrair en particular la «disposició solidària» d’Espanya per col·laborar amb el Paraguai en la lluita contra la pandèmia, mitjançant la donació de vacunes i medicaments.

Els dos titulars d’Exteriors van coincidir en la importància de donar visibilitat i un renovat impuls a la «prolongada, valuosa i molt intensa» cooperació hispanoparaguaiana, van informar fonts del ministeri.