La cendra del volcà de La Palma obliga a cancel·lar vols amb destinació Tenerife

  • Les aerolínies continuen sense operar amb La Palma

  • Fred Olsen incrementa les seves connexions amb l’‘Isla Bonita’

Técnicos del Instituto Volcanológico de Canarias (Involcán) toman muestras de las coladas de lava

Técnicos del Instituto Volcanológico de Canarias (Involcán) toman muestras de las coladas de lava / EFE / Involcán (Involcán/EFE)

2
Es llegeix en minuts

L’impacte de la gran quantitat de cendres que està emetent el volcà durant els últims dies no només està afectat a La Palma, sinó també a altres illes de la província oriental com Tenerife i La Gomera. L’operativa dels diferents aeroports s’ha vist dificultada per la presència de la fina sorra volcànica, que va motivar que les aerolínies no volessin a l’illa palmera i va obligar a cancel·lar quatre vols i desviar-ne set més que tenien com a destinació Tenerife Nord.

A l’aeroport situat al municipi de Mazo es va tornar a repetir ahir la imatge de la tarda de dilluns passat: totes les connexions, d’entrada i sortida, estaven cancel·lades per la presència del material expulsat per l’erupció del Cumbre Vieja. Però la novetat arribava a la tarda quan fins a tres vols amb destinació a Los Rodeos –dos d’Iberia Express procedents de Madrid i dos de Vueling amb sortida des de Barcelona– eren cancel·lats.

Això va fer que fins a 200 passatgers es quedessin «tirats» a la capital espanyola a l’espera d’agafar una pròxima ruta que ni tan sols les companyies sabien quan s’anava a enlairar. Algun dels afectats van denunciar que la companyia no havia «ofert cap tipus d’informació, ni de quan sortirà un pròxim vol a Tenerife», ni tan sols d’on eren els seus equipatges. Aquesta situació contrasta amb el trànsit interinsular, que va operar amb relativa normalitat a Los Rodeos.

Així mateix, set avions procedents de ciutats peninsulars –Alacant, Madrid (3), Sevilla, Barcelona, Màlaga– van haver de ser desviats de Tenerife Nord a Tenerife Sud per la presència d’arena. En el cas de l’aeròdrom Reina Sofia, l’únic contratemps es va registrar amb un avió amb origen Manchester, que va aterrar a Gran Canària després de dues temptatives frustrades.

Notícies relacionades

La previsió és que, almenys a La Palma, l’operativitat segueixi paralitzada durant la jornada d’avui, ja que, com va avançar la directora de l’Observatori Geofísic Nacional, Carmen López, l’escenari és «desfavorable» pel vent que bufava en direcció est-sud-est. De cara a demà, el delegat de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), David Suárez, va apuntar que s’espera que el vent giri amb l’arribada dels alisis i el plomall es disposi cap a l’oest. Aquest escenari va ser qualificat com a «més favorable per a l’aeronàutica».

Davant la situació que es viu a La Palma, la naviliera Fred Olsen va anunciar que inclourà avui una tercera connexió entre Tenerife i l’‘Isla Bonita’. Així, els barcos sortiran de Santa Cruz de La Palma a les 6.30, 11.15 i 17.00 hores, i de Los Cristianos, a les 8.30, 14.15 i 19.00 hores.