Pèrdua de l’escó

Alberto Rodríguez sol·licita al Suprem la suspensió provisional de l’execució de la sentència

Alberto Rodríguez sol·licita al Suprem la suspensió provisional de l’execució de la sentència

David Castro

1
Es llegeix en minuts

L’exdiputat d’Unides Podem Alberto Rodríguez ha sol·licitat aquest dimarts davant el Tribunal Suprem la suspensió provisional de l’execució de la sentència que el va condemnar per atemptat a agent de l’autoritat als efectes de no privar-lo de la tutela judicial efectiva.

A més, interessa que en cas que no s’accepti aquesta suspensió de l’executòria, que paralitzaria la seva inhabilitació, s’insti i s’adverteixi la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, que procedeixi a la seva execució en els termes en què s’estableix a la sentència «sense que pugui fer cap modificació de la pena imposada».

El Suprem va condemnar el ja exdiputat d’Unides Podem a la pena de presó d’un mes i 15 dies com a autor d’un delicte d’atemptat a agent de l’autoritat en una manifestació el 2014, amb l’atenuant molt qualificat de dilacions indegudes.

La condemna comporta l’accessòria d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna. A la sentència, l’alt tribunal va decidir substituir la pena de presó per la pena de multa de 90 dies amb quota diària de sis euros (en total, 540 euros).

Notícies relacionades

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet va decidir divendres procedir a retirar l’acta de diputat a Rodríguez per executar la sentència del Tribunal Suprem després que el president de la Sala Segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, dirigís un ofici a Batet demanant-li que remetés a l’alt tribunal l’informe sobre la data d’inici de compliment de la pena d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu imposada al diputat canari.

Aquest mateix dilluns, Rodríguez enviava un requeriment a Batet en què per mitjà de quatre preguntes li sol·licitava que aclarís el motiu pel qual és procedent la seva substitució com a diputat «sense cap procediment previ» per privar-lo del seu escó, i si aquesta decisió ha sigut «personal».