Emergència

Les Canàries compren 200 cases prefabricades per reallotjar els afectats pel volcà de La Palma

  • El conseller regional de Vivenda espera entregar abans que finalitzi aquest any 125 unitats a les famílies damnificades

Les Canàries compren 200 cases prefabricades per reallotjar els afectats pel volcà de La Palma

NACHO DOCE / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

El conseller regional d’Obres Públiques, Transports i Vivenda, Sebastián Franquis, va anunciar ahir la compra de 200 cases prefabricades, de dos i tres dormitoris, que s’instal·laran a sòl cedit pels ajuntaments afectats per l’erupció del volcà de Tajogaite: El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte.

Aquests 200 immobles, que al costat dels pisos amb què compta l’Institut Canari de Vivenda i els adquirits per l’Executiu regional, permetran comptar abans de final d’any amb unes 300 vivendes per atendre l’emergència habitacional que s’ha creat amb les famílies que han perdut la seva vivenda per l’avenç de les colades.

Sebastián Franquis va anunciar l’adquisició després de participar en una reunió a la qual van assistir el president del Cabildo de La Palma, Mariano Zapata, els alcaldes d’El Paso, Sergio Rodríguez, i Tazacorte, Juan Manuel Rodríguez, i l’alcadessa de Los Llanos de Aridane, Noelia García Leal. El conseller autonòmic va informar que els 300 informes socials ja realitzats revelen que són 154 famílies que han perdut la seva vivenda. A més, va assenyalar que aquesta xifra es continua incrementant, centrant-se els esforços de les institucions a afrontar aquesta crisi habitacional.

Les primeres 18 vivendes

Franquis va admetre en la compareixença de premsa que ja estan disponibles les primeres 18 vivendes i que es treballa amb la conselleria per tancar els processos administratius que permetin adquirir-ne 46 més a Tazacorte i 29 a Los Llanos de Aridane, abans que finalitzi l’any. A més, l’Institut Canari de Vivenda també ha posat a disposició set residències més, i també en disposarà de 23 més a El Paso, que caldrà reformar. D’aquesta manera, Sebastián Franquis va assenyalar que s’espera comptar abans de final d’any amb 125 vivendes a disposició de les persones afectades.

Previ a la intervenció de conseller regional, la responsable de Serveis Socials del Cabildo de La Palma, Nieves Hernández, va recordar que actualment hi ha 453 persones reallotjades. La consellera palmera va definir com la màxima preocupació» d’aquestes famílies la pèrdua de la seva vivenda. Amb les dades que obren en poder de l’administració, amb xifres aportades pel Cadastre, són 1.287 edificacions que han sigut destruïdes per la lava, de les quals 1.036 són d’ús residencial.

Notícies relacionades

Hernández va posar en relleu que «sens dubte, moltes són segones residències i vivendes turístiques», però, tot i així, «és una xifra que ens dona una idea de la dimensió del drama a què s’enfronten moltes famílies», va dir. D’allà, va afegir, que sigui tan important que totes les persones que estan fora de casa seva «vegin els avenços que s’estan fent entre totes les administracions, treballant mà a mà, per buscar-los una alternativa habitacional que els permeti tenir un sostre baix que puguin tornar a començar de nou».

Les primeres vivendes podran ser entregades a final de la setmana vinent, va avançar el conseller, per a qui ha sigut imprescindible la tasca realitzada pels treballadors socials que han fet una «tasca incansable», va destacar Franquis, visitant cadascun dels afectats. La Conselleria ja ha iniciat el tràmit per poder adquirir-les a l’espera dels informes tècnics que avalin la disposició de sòl que ha sigut cedit pels tres ajuntaments i el Cabildo per cobrir aquesta emergència social.