La lluita contra el coronavirus

L’EMA aprova la dosi de reforç de Moderna per als majors de 18 anys

Es tracta del segon antídot de reforç contra la Covid-19 que avala l’Agència Europea del Medicament

L’EMA aprova la dosi de reforç de Moderna per als majors de 18 anys
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tan sols quatre dies després de rebre el vistiplau del regulador nord-americà, l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha aprovat l’administració d’una dosi de reforç de la vacuna contra la Covid-19 de la farmacèutica Moderna (coneguda com a Spikevax) en els majors de 18 anys que hagin rebut la pauta completa. Es tracta del segon antídot de reforç que obté llum verda del regulador europeu a la UE després de l’aprovació a principis de mes de la de Pfizer/BioNTech (Comirnaty), també almenys sis mesos després de la segona dosi entre els adults.

Segons els estudis realitzats, un tercera dosi de Spikevax, administrada sis mesos mesos després de completar la pauta, provoca un augment en els nivells d’anticossos en els adults els nivells dels quals estaven disminuint mentre que els efectes secundaris serien similars als identificats després de la segona dosi. El regulador europeu no es pronuncia, no obstant, sobre el risc de malalties cardíaques inflamatòries i altres efectes secundaris molt rars, tot i que assegura que «s’està controlant acuradament» i que continuarà analitzant totes les dades sobre la vacuna de Moderna des del punt de vista de la seva eficàcia i seguretat.

Amb aquesta decisió l’EMA amplia la seva recomanació emesa a principis d’octubre quan ja va recomanar l’administració d’una dosi addicional de Comirnaty i Spikevax a persones amb sistemes immunitaris greument debilitats, almenys 28 dies després de la seva segona dosi. La decisió no comporta l’aprovació automàtica de l’administració de la vacuna ja que són els organismes de salut pública dels estats membres els responsables de decidir sobre el pla de vacunació nacional tenint en compte la situació epidemiològica local, així com les dades d’efectivitat emergents i les dades de seguretat limitades per a la dosi de reforç.

Mitja dosi

Notícies relacionades

Segons ha informat l’EMA, la dosi de record consistiria en la meitat de la dosi utilitzada per a l’esquema de vacunació primària. L’EMA, segons va avançar la setmana passada el cap de l’estratègia de vacunació, també està en contacte amb la farmacèutica sobre un possible ús de la vacuna en nens petits i amb el laboratori Janssen sobre la possibilitat d’administrar una segona dosi de reforç de la seva vacuna monodosi almenys sis mesos després de la primera.

El regulador europeu també ha anunciat aquest dilluns l’inici de la revisió contínua del medicament Lagevrio, un tractament antiviral contra la Covid-19 en adults desenvolupat per la farmacèutica Merck. La decisió de llançar la revisió es produeix després dels resultats preliminars i els estudis clínics que suggereixen que el tractament redueix l’habilitat del virus de multiplicar-se al cos, i redueix així les possibilitats d’hospitalització o mort en pacients amb Covid-19. L’EMA continuarà avaluant la informació disponible sobre la qualitat, eficàcia i seguretat del medicament, que es pren oralment, fins a disposar de prou proves.