¿Què és la fissura eruptiva que s’ha detectat al volcà de La Palma?

¿Què és la fissura eruptiva que s’ha detectat al volcà de La Palma?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’erupció del volcà de La Palma continua marcant fites científiques. El desplegament tecnològic que han desplegat a la zona nombroses institucions i organismes ha permès que, per primera vegada, els vulcanòlegs hagin pogut accedir a la fissura eruptiva per comprovar-ne les característiques. De la seva anàlisi es poden obtenir conclusions importants per predir l’evolució de l’erupció.

Notícies relacionades

Els vulcanòlegs han pogut comprovar sobre el terreny les seves sospites: la fissura és molt ampla. Aquesta circumstància s’interpreta com un bon auguri. Com més ampla és, a menys pressió surt el magma. El volcà que el 19 de setembre va iniciar la seva erupció a La Palma ha arrasat 886,6 hectàrees, 20,5 en només 24 hores, i ha destruït 2.122 edificacions, mentre que en continua amenaçant 137 més. A més, l’últim mesurament de Copernicus xifra en 6.800 hectàrees la superfície coberta per les cendres dins de la zona d’influència del volcà.

Fractures als flancs del volcà

Però, ¿què és una fissura eruptiva? Segons l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), les fissures són «prolongades fractures als flancs d’un volcà en les quals es registra emissió de gasos, vapors i que moltes vegades són el punt d’inici d’una erupció». De la fissura eruptiva surt a la superfície el magma de l’interior del volcà. En determinades situacions, la lava pot sortir per les fissures en lloc de per la xemeneia central.