Erupció

Onada de lava al trencar-se una boca del con principal del volcà

  • Les colades del nord destrueixen 61 vivendes de La Laguna en un dia i engoleixen camps de pàdel, l’escola, una nau, botigues, la farmàcia i la gasolinera

Onada de lava al trencar-se una boca del con principal del volcà
8
Es llegeix en minuts

Les colades 8 i 10, que la nit de dimecres passat es van unir per passar a ser només una, van arrasar en qüestió de 24 hores un total de 61 vivendes d’ús residencial al barri de Los Llanos La Laguna. Aquest front nord va alentir ahir la seva velocitat davant l’església de San Isidro després de destruir l’escola, la farmàcia, botigues, una empaquetadora de plàtans, uns camps de pàdel, la gasolinera i part de la societat, així com desenes de cases d’aquest nucli de 1.735 habitants, el més important dels afectats fins ara pel volcà de La Palma que ja ha enterrat part de Las Manchas (1.558 habitants) i la totalitat de Todoque (1.516).

Avanç de l’erupció

L’evolució d’aquest front segueix el desitjat per tècnics i científics que continuen monitoritzant el procés eruptiu. Al migdia d’ahir, la colada es dirigia cap al sud de la Muntanya de La Laguna, i es va quedar molt a prop d’unir-se amb la colada número 7, que des de fa ja quatre dies es troba pràcticament parada a uns 80 metres del penya-segat del mar. En el cas que es produís aquesta annexió, aquest últim braç tornaria a rebre alimentació que el podria empènyer perquè, finalment, arribi a l’oceà.

Aquesta possibilitat és la preferida pels serveis d’emergència en detriment que el material magmàtic solidificat es vessi al nord de l’esmentada muntanya, que generaria importants danys sobretot a les plantacions de plataners situades a la zona de La Costa, dins del municipi de Tazacorte. Davant aquesta possibilitat, la nit d’abans d’ahir es va decidir evacuar uns 150 habitants dels ‘pagos’ de Las Martelas a Los Llanos de Aridane i Marina Alta, Marina Baja, La Condesa i Costa Zapata al de Tazacorte. El cabildo de La Palma va informar que en cas que es compleixi aquest escenari, els models apunten que la lava envoltaria la muntanya de La Laguna fins a unir-se, també, amb la colada 7 de camí al mar.

Aquests desallotjaments han provocat un increment en el nombre d’afectats que dormen en establiments allotjatius. El director tècnic del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic de les Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, va indicar durant l’habitual roda de premsa de les dues de la tarda que el nombre de persones allotjades ascendeix ara a 416, fet que en significa 47 més que el dia anterior. D’aquests, 38 van ser traslladats a l’Hotel Teneguía Princess de Fuencaliente i nou més a l’Hotel Valle Aridane de Los Llanos. Morcuende va declarar que algunes de les persones censades en aquests nuclis ja s’havien evacuat de motu proprio, i s’havien refugiat en cases d’altres familiars o amics. Amb aquesta nova evacuació, un total de 6.600 persones dormen fora de les seves vivendes per la crisi volcànica, a les quals cal afegir 400 turistes que van ser evacuats i traslladats a Tenerife el primer dia de l’erupció.

Fins a 10 fronts de lava

L’actual alentiment es produeix després de tres dies d’autèntica destrucció per l’avanç dels dos fronts de lava, el 8 –que va afectar l’Spar de La Laguna– i el 10 –que va arribar fins a l’escola–, que han generat importants danys en edificacions. Així, el director tècnic del Pevolca, Miguel Ángel Morcuende, va exposar que a dia 20 d’octubre s’havien destruït un total de 1.194 edificacions, 74 més que el dia anterior, segons la filtració realitzada a través del cadastre. Respecte a immobles d’ús residencial, va apuntar que ascendien a un total de 963, de les quals 61 s’havien produït en les últimes 24 hores. I és que les destrosses en domicilis ocorreguts dimecres eren sensiblement superiors al d’edificacions d’ús agrícola, que augmentava en nou fins a 124; d’ús industrial, que s’incrementava en un fins als 57, i d’hostaleria i oci, que amb dos nous edificis destruïts ascendeixen a 27. En aquestes dades també se n’inclou un més d’ús públic fins als 10. A més, quant a la superfície afectada se situava al migdia de dimecres en 825 hectàrees; 17 més que el dia anterior.

El Programa d’Observació de la Terra de la Unió Europea Copernicus, per la seva banda, va publicar ahir les dades recollides a través dels seus satèl·lits en què s’indica que fins dimarts passat hi havia un total de 2.185 edificacions destruïdes –aquest sistema no distingeix entre vivendes, edificis industrials, habitacions d’eines o aljubs. Aquesta xifra suposa una pujada de l’11,7% (226) en comparació amb els registres de diumenge. Així mateix, aquest sistema va xifrar en 866 les hectàrees afectades pel procés eruptiu iniciat el 19 de setembre, que suposen un augment del 6,8% respecte a dos dies abans.

Les dues llengües de lava del nord s’uneixen i es dirigeixen al mar

María José Blanco, directora de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) a les Canàries, va posar èmfasi en la possibilitat que es puguin produir terratrèmols d’intensitat VI en l’Escala Macrosísmica Europea (EMS), que significa que és sentit per la majoria de la població que es troba als interiors d’edificis i per molts que són als exteriors, a més de produir la caiguda de petits objectes i danys lleugers en edificis. Quant a les dades registrades durant les últimes hores, Blanco va apuntar que havia disminuït el nombre de sismes que s’havien produït a una profunditat superior als 20 quilòmetres i que el més important dels detectats dimecres va tenir una magnitud de 4,3 a 37 quilòmetres de profunditat i una intensitat de IV.

La qualitat de l’aire va millorar durant la jornada d’ahir amb la dissipació gradual de la calima que ha sigut present a l’illa des de dissabte passat. Així, excepte per aquest episodi, el director tècnic va definir la situació com a «raonablement bona», tot i que encara hi ha zones on és «regular» per la presència, ja menor, de l’advecció sahariana. En qualsevol cas, Morcuende va tornar a recomanar l’ús de mascaretes FFP2 a totes aquelles persones que siguin a la Vall d’Aridane i tinguin problemes respiratoris i de cardiopaties, així com a aquelles que es trobin a prop de les colades per l’emissió de gasos.

Condicions meteorològiques favorables

Així mateix, en la roda de premsa es va fer referència a les condicions meteorològiques, que continuen millorant gràcies als vents alisis que fins i tot durant les jornades d’avui i demà es preveu que arribin acompanyats de lleugeres pluges. Morcuende va explicar que les precipitacions es produiran sobretot a la cara nord i est de l’illa, per la qual cosa no afectarà la Vall d’Aridane. En aquest sentit, va recomanar retirar la cendra de totes les cobertes dels edificis abans de l’arribada de les pluges ja que l’aigua fa que la fina terra volcànica augmenti de pes i això pugui provocar que els sostres s’esfondrin. Ja els bombers del Consorci de Gran Canària, de San Bartolomé de Tirajana i de La Palma van netejar ahir la coberta i els canalons de l’Hospital General de La Palma, situat al municipi de Breña Alta, abans de l’arribada de les precipitacions. Aquest canvi significatiu del temps també permetrà que l’aeroport continuï operant amb normalitat durant els pròxims dies. Les previsions per part de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) és que els alisis siguin dominants a l’illa almenys durant tot el cap de setmana.

El vicepresident del Govern de les Canàries, Antonio Olivera, va apuntar després del Consell de Govern celebrat ahir a la tarda que ja s’han rebut 195 sol·licituds d’Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (Erto), que afecten 895 treballadors pel volcà. Així mateix, va assenyalar que els 14 treballadors socials que es troben a l’Oficina d’Atenció Ciutadana situada a la Casa Massieu de Los Llanos de Aridane ja han atès un miler d’afectats i han pogut realitzar 232 fitxes socials. Aquests professionals no només han rebut els perjudicats per l’erupció a l’oficina, sinó que també s’han traslladat a hotels, domicilis i residències per a així informar els que han perdut les seves vivendes o es troben desallotjats de les ajudes que poden percebre.

Notícies relacionades

Sobre les dessaladores, Olivera va explicar que els treballs per instal·lar-les i així proveir d’aigua les finques de platanera en les quals no es van poder regar al quedar danyades les canalitzacions «continuen avançant» igual com passa amb el barco cisterna ‘Tomasso S’ cedit per l’estat. El vicepresident, no obstant, no va donar una data exacta sobre la seva entrada en funcionament i es va limitar a apuntar que «ben aviat estaran en disposició de posar aigua als estanys».

Miguel Ángel Morcuende es va mostrar ahir especialment molest per l’ocorregut amb el rescat dels quatre gossos conillers que es trobaven atrapats a l’interior d’un dipòsit d’aigua de la zona de Las Manchas. Tot i que havia preparat un dispositiu per salvar els animals a través d’un dron que els atraparia amb una xarxa, en la jornada de dimecres passat els encarregats de l’operació van constatar que els gossos no es trobaven a l’interior de l’estany buit i ple de cendres. Suposadament, una o diverses persones van arribar a peu fins al punt en el qual es trobaven els conillers per emportar-se’ls després de travessar la lava i deixar rere seu un missatge en un llençol indicant que es troben en bon estat. En aquest sentit, el director tècnic del Pevolca va qualificar les actituds de certes persones que se salten els controls com a «menyspreables». «Les zones d’exclusió de les diferents colades que tenim a l’illa fonamentalment estan posades per la salut de les persones, són llocs on hi ha gasos, s’arriba a temperatures elevades», va dir Morcuende, per afegir que, a més, aquestes persones «atempten contra el primer desig del Pevolca», que és «evitar la possibilitat que hi hagi víctimes en aquest esdeveniment».