A Girona

A la recerca d’un donant de medul·la compatible per al Marc

  • La seva família s’ha fet les proves, però no són aptes i ara han iniciat una campanya per trobar un donant de medul·la òssia per al seu fill

A la recerca d’un donant de medul·la compatible per al Marc
3
Es llegeix en minuts
Ariadna Reche

Uns pares de Maçanet de la Selva (la Selva, Girona) estan buscant un donant de medul·la compatible amb el seu fill, de 13 anys, perquè la família ja s’han fet les proves i no ho són. Marc Veguillas Béjar està ingressat a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona des del 3 de setembre d’aquest 2021, després que fos diagnosticat d’aplàsia medul·lar greu. Aquesta malaltia afecta la producció de plaquetes i glòbuls blancs i vermells –que en el seu cas és gairebé nul·la–, i el cos queda desprotegit. «Qualsevol ferida podria ser perjudicial perquè no té defenses», explica la seva mare, Natàlia Béjar.

Després de fer-se les proves i que els comuniquessin que eren incompatibles, la família Veguillas Béjar ha començat una crida perquè la gent vagi a donar medul·la i intentar trobar-ne una per al Marc. «Si no en trobem per al nostre fill, en trobarem per a un altre», diu Béjar. I afegeix: «Fins que no ets aquí a l’hospital no t’assabentes de quants menors hi ha esperant un trasplantament de medul·la». A Maçanet, un grup de familiars i amics estan fent pancartes per donar-los recolzament i animar els veïns a fer-se donants. També l’alcaldessa, Natàlia Figueras, se n’està fent ressò per posar en marxa una campanya.

Cada any 6.400 persones són diagnosticades de leucèmia a Espanya i només 1 de cada 4 té familiars compatibles. La resta necessita una donació altruista. La bona notícia és que les donacions efectives de medul·la òssia a l’Estat s’han multiplicat per set en els últims 10 anys i això es deu principalment a l’augment de donants.

Com fer-se donant

Convertir-se en donant de medul·la òssia és relativament senzill. Primer cal inscriure’s al Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) de la Fundació Josep Carreras. S’ha de tenir entre 18 i 40 anys i fer-se una extracció de sang. Una vegada fet aquest pas, el donant passa a formar part del REDMO, on apareix fins als 60 anys. Aquest registre, que s’actualitza cada dilluns, es pot consultar a tot el món per trobar una medul·la compatible per al malalt. Si es troba, es procedeix a citar la persona per fer-li l’extracció de medul·la òssia. El donant regenerarà la medul·la completament, en pot donar diverses vegades i no és perillós.

Li van aparèixer morats

La malaltia del Marc la van detectar fa uns mesos per uns morats que l’adolescent tenia per tot el cos. La mare explica que al principi no li van donar importància, perquè jugava de porter de futbol i rebia cops de pilota constantment. A l’adonar-se que els tenia a la pell durant mesos, van anar a fer-se proves.

La primera revisió la van fer a l’Hospital de Santa Caterina de Girona. «Allà ens van informar que el diagnòstic estava entre tres opcions: leucèmia, aplàsia medul·lar o un quadro víric a la medul·la». I els van derivar a l’Hospital de la Vall d’Hebron. «Ens vam traure un pes de sobre quan ens van dir que no era leucèmia, però alhora no saps què és l’aplàsia». Béjar va optar per no consultar res a internet «i escoltar només el que ens expliquen els metges».

Sortir de l’hospital

Notícies relacionades

Des que va ingressar, el Marc no ha pogut sortir de l’hospital. I no ho podrà fer si no troba una medul·la compatible amb la seva i el cos no la rebutja. La sort, diu la mare, és que el Marc «físicament es troba bé». Per ara i com a solució provisional, rep setmanalment transfusions de plaquetes i glòbuls a l’hospital. «Fins que no trobi donant, no podrà fer vida normal».

«Emocionalment, ho portem fatal. Però ens sentim molt acompanyats aquí a l’hospital». A part del metge, tenen recolzament psicològic i també hi ha professors que ajuden el nen a seguir el curs escolar i completar tota la feina que li envien des del seu institut.