Dades del Ministeri de Sanitat

Espanya multiplica per set les donacions de medul·la òssia en una dècada

  • Les dones doblen els homes en el registre

  • Espanya és líder mundial en donació d’òrgans des de fa 29 anys

Transplante de médula ósea

Transplante de médula ósea

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La pandèmia del coronavirus ha frenat a tot el món la donació i trasplantaments d’òrgans, però a Espanya, que és líder en aquest camp des de fa tres dècades, aquesta tendència s’ha notat menys. Segons les dades aportades aquest dissabte pel Ministeri de Sanitat, les donacions efectives de medul·la òssia s’han multiplicat per set durant els últims deu anys. En els primers vuit mesos del 2021, de fet, el nombre de donants registrats va ascendir a 19.268, el 9% més que l’any anterior. 

Cada mes, segons les dades del Ministeri, es registren gairebé 2.500 nous donants, fins a arribar als prop de 450.000 totals que hi ha en aquest moment. 

No obstant, hi ha importants diferències entre sexes. Només el 36% dels donants registrats són homes, davant el 64% de dones. La dada contrasta amb el fet que són els homes els qui més necessiten aquest tipus de trasplantaments: de cada 10 donants efectius, set són homes. La conclusió del ministeri és que resulta «important atraure donants homes». 

L’impacte de la pandèmia

Notícies relacionades

Des de fa 29 anys, de manera ininterrompuda, Espanya és líder indiscutible en donació d’òrgans, amb una taxa de 38 donants per milió de població, segons les dades del Registre Mundial de Trasplantaments. El 2020 el país va tornar a situar-se al capdavant, en plena pandèmia del coronavirus, que va implicar el descens de l’activitat a tot el planeta, a causa del col·lapse dels sistemes sanitaris i la saturació de les unitats de cures intensives en les onades successives de contagis de la Covid.