Refugiats
El comptador de nàufrags desapareix de la Barceloneta
El monòlit dedicat a les víctimes de la immigració que creuen el Mediterrani sucumbeix devorat per l’òxid cinc anys després de la inauguració
El monument ‘Som i serem ciutat refugi’, que comptabilitzava la quantitat d’immigrants engolits pel Mediterrani, s’ha esfumat del paisatge de la Barceloneta. Fa un any que el comptador digital, instal·lat davant la platja de Sant Sebastià el 2016, no funcionava. Concebut com un monòlit, de gairebé tres metres d’altura, forjat en ferro, la peça es va anar rovellant fins a convertir-se en un perill per als passejants. El ferroveller que el va desmuntar dijous 14 d’octubre va diagnosticar que no es podia restaurar. «Això, a la ferralla». L’Ajuntament de Barcelona adverteix que està estudiant el futur del comptador. Open Arms desitja que torni.
El memorial era la part més tangible del pla ‘Barcelona ciutat refugi’ que es va posar en marxa l’any 2015 amb l’objectiu de preparar la ciutat per acollir persones refugiades i garantir-ne els drets. El 28 de juliol del 2016, el projecte va culminar amb la inauguració del monument ‘Som i serem ciutat refugi’. La cerimònia va estar liderada per l’alcaldessa Ada Colau i Òscar Camps, de Proactiva Open Arms, l’ONG nascuda a Badalona per ajudar els milers d’immigrants que miren de sortir vius del Mediterrani.
El monòlit, anomenat popularment «el comptador de la vergonya», es va iniciar amb el número 3.034 com a homenatge a les persones que havien mort fins llavors. Es pretenia recordar totes les persones anònimes que emprenien el seu camí cap a Europa a través del mar per trobar asil i reivindicar un canvi de rumb en les polítiques de refugiats. Situat a peu de sorra, la intenció era crear consciència als usuaris i visitants de la platja sobre a quantes persones s’havia d’empassat el mar que tenien al davant.
Avui, cinc anys després de la seva inauguració, ja no queden restes del «comptador de la vergonya». La falta de manteniment i la deixadesa que ha patit aquest monument en els seus cinc anys de vida han provocat el final que ja es podia preveure des que el 2020 va deixar de funcionar. Ara a la platja de Sant Sebastià només hi queda el buit del que va ser un intent d’homenatge públic a les víctimes del Mediterrani.
Al ja desaparegut monòlit s’hi podia llegir una inscripció que deia: «Són persones. El Mediterrani, punt de trobada de cultura i civilitzacions, s’ha convertit avui en una enorme fossa comuna de persones sense refugi que buscaven protecció. No en sabem els noms ni la història, però sí quantes en són». A la part superior, el comptador digital que actualitzava la xifra de manera regular. Un veí del barri es pregunta si algú «continua portant els comptes o si els nàufrags ja no importen a ningú».
Notícies relacionadesPot estar tranquil. A la web del pla ‘Barcelona ciutat refugi’ continua vigent un comptador amb dades proporcionades per l’Organització Internacional de les Migracions (OIM) que permet continuar tenint l’impacte visual. Les dades facilitades per l’OIM només comptabilitzen les víctimes els cossos de les quals han sigut localitzats, per tant aquest comptador virtual no és una manera directa de rendir homenatge també als desapareguts com ho feia la inscripció que es llegia al memorial ubicat a la platja de la Barceloneta. De moment, l’Ajuntament de Barcelona no ha anunciat cap proposta ferma de reinstal·lació tot i que la idea principal és continuar rendint homenatge als nàufrags perquè no es perdin en l’oblit i d’aquesta manera resseguir consolidant Barcelona com a ciutat refugi.
Des de l’ONG Open Arms lamenten que el memorial hagi desaparegut. «Era una bona manera de tenir presents les víctimes i que la població prengués consciència de la situació dramàtica que es viu diàriament al Mediterrani». I afegeixen que la proposta de l’ajuntament va ser molt bona i consideren que seria bo poder tornar a veure algun tipus de monument o memorial d’aquest tipus per continuar recordant a les persones que cada dia perden la seva vida buscant asil a Europa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.