Protecció a les víctimes

Les polseres antiacostament es podran utilitzar per controlar violadors

  • El pressupost d’Igualtat creix un 14% i una part s’utilitzarà a augmentar l’ús dels dispositius per protegir tota mena de víctimes

Les polseres antiacostament es podran utilitzar per controlar violadors

Ángel Díaz

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Conveni d’Istanbul insta els països signants a protegir les víctimes de totes les violències masclistes i no exclusivament les maltractades i agredides per les parelles o exparelles. En compliment del tractat, s’han habilitat recentment els treballadors del telèfon d’ajuda 016 perquè prestin atenció a dones que han patit violacions i un altre tipus d’atacs, com ara assetjament laboral, mutilació genital o matrimoni forçós, i en les pròximes setmanes s’aprovaran els plecs necessaris perquè els dispositius electrònics de control o el servei d’atenció telefònic Atempro protegeixi tota mena de víctimes de la violència masclista.

Les polseres antiacostament es podran utilitzar llavors per controlar violadors, assetjadors o proxenetes, per evitar que reincideixin en el delicte sobre les seves víctimes o d’altres. Aquesta serà una de les principals mesures en què es farà servir l’increment pressupostari que el 2022 tindrà el Ministeri d’Igualtat. En concret, els fons per lluitar contra la violència masclista s’incrementaran l’any vinent un 25% i el pressupost global del departament dirigit per Irene Moreno pujarà un 14,3%.

Per primera vegada, segons ha ressaltat aquest divendres la nova secretària d’Estat d’Igualtat, Ángela Rodríguez, els fons per a aquestes polítiques superaran els 500 milions d’euros, a l’incrementar-se de 459 milions a 525. «És una notícia extraordinària per a les dones espanyoles», ha destacat la número dos del ministeri.

Fons europeus

Bona part de l’increment està motivat per l’augment dels fons del Pla de Recuperació i Resiliència destinats a polítiques d’igualtat. El 2022 els diners europeus invertits en el Pla Espanya Et Protegeix s’incrementen en 27 milions d’euros, cosa que suposa un 54% de creixement.

I precisament, l’import europeu es farà servir a ampliar les eines per protegir víctimes de totes les violències (com les polseres o el servei Atempro) i en la posada en marxa de centres de crisi de 24 hores per atendre víctimes de violències sexuals a totes les províncies. Aquesta mesura està inclosa en la llei ‘només sí és sí’, que dijous va començar el seu tràmit parlamentari però que Igualtat ha accelerat perquè es posi en marxa.

El que no s’ha aconseguit

Notícies relacionades

No obstant, el departament de Montero no ha aconseguit tots els seus objectius en matèria pressupostària. El Pla Corresponsables, destinat a posar en marxa serveis que ajudin les famílies en la conciliació laboral i familiar, tindrà el 2022 els mateixos fons que en l’exercici anterior: 200 milions, malgrat que el desig del ministeri era ampliar una partida que qualifica de «política llavor», en referència precisament a la necessitat de potenciar-la. No obstant, Montero ha aconseguit que les autonomies puguin fer servir els romanents no gastats el 2021, ja que part de les transferències s’han realitzat aquest trimestre i les comunitats no han tingut temps d’executar-les.

I l’anomenada ‘taxa morada’, que implicaria la reducció de l’IVA de productes d’higiene femenina i els utilitzats en les cures de menors i gent gran, com bolquers, també s’ha quedat fora dels Pressupostos, igual com el ‘xec nadó’ o l’ampliació dels permisos de paternitat i maternitat a sis mesos que defensava Unides Podem. «És una mala notícia no haver-ho aconseguit [...] però no deixarem d’impulsar-lo», ha assenyalat Rodríguez. De fet, la intenció de la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, és incloure els dos últims compromisos en la futura llei de diversitat familiar, que encara està en fase d’esborrany.