L’activitat del volcà

Més de 50 terratrèmols sacsegen La Palma durant la nit, un de magnitud 4,5

  • La qualitat de l’aire és bona i s’espera vent de l’est, cosa que permetrà que la cendra es traslladi cap a l’oest, en direcció al mar

Més de 50 terratrèmols sacsegen La Palma durant la nit, un de magnitud 4,5
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La xarxa de vigilància volcànica de seguiment 24 hores de l’Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat durant la nit un total de 55 sismes en l’entorn de l’erupció del volcà Cumbre Vieja, 8 dels quals de magnituds superiors a 3 (mbLg).

La magnitud màxima registrada va ser de 4,5 (mbLg) corresponent al terratrèmol localitzat al sud-oest del municipi de Villa de Mazo a les 02.27 hores. Amb intensitat IV EMS i una profunditat de 37 km, va ser sentit en nombrosos nuclis poblacionals de tota l’illa. Aquesta tremolor va venir precedida d’una altre registrada a la mateixa hora de magnitud 4,1.

El dia d’ahir es van localitzar 73 sismes, el més important, de 4,4 mbLg, localitzat al sud-oest del municipi de Villa de Mazo a les 15.33 hores. Amb intensitat III-IV EMS i una profunditat de 36 km, aquesta tremolor també va ser sentida a gairebé tota l’illa.

Ahir dimecres es va reactivar un centre d’emissió situat al flanc sud-est, situació pròpia de l’erupció fisural del mecanisme estrombolià del volcà de La Palma. La superfície afectada per la lava ascendeix a 640,27 hectàrees i l’amplada total de les tres llengües de lava arriba als 1.770 metres.

La llengua que discorre pel nord-oest, que va obligar a l’evacuació de 800 veïns dimarts passat, està perdent potència; no obstant, el braç que discorre més al sud acumula el màxim d’energia des del centre emissor i es mou a uns 50 metres per hora.

Aquesta nit, el Pla Especial d’Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) ha ordenat l’evacuació de més barris del municipi de Los Llanos de Aridane per la previsió d’avenç de la colada.

La qualitat de l’aire és bona i s’espera vent de l’est, cosa que permetrà que la cendra es traslladi cap a l’oest, en direcció al mar. En aquests moments, tots els aeroports canaris es troben plenament operatius.

Notícies relacionades

El president de les Canàries va informar ahir sobre el final de la baremació per a l’assignació de les primeres 18 vivendes i la disposició de 40 vivendes més en els pròxims dies. A més, s’estan estudiant diferents solucions habitacionals per resoldre de manera immediata la situació de les persones que han perdut les seves vivendes.

D’altra banda, a més de les dessaladores instal·lades per al subministrament d’aigua de reg, avui està prevista l’arribada a la zona d’un barco cisterna contractat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.