Un terratrèmol de magnitud 4,3 fa tremolar l’illa

Una nova llengua de lava del volcà de La Palma arriba al mar

  • Surt de la colada sud que estava alentida a la muntanya de Todoque i ha caigut en la ‘fajana’ que es va crear el 1949 després de l’erupció del San Juan

  • S’ha carregat més hivernacles i finques de plàtans

This image grab taken from a video provided by the Spanish Institute of Oceanography (IEO-CSIC) shows an aerial shot from the oceanographic vessel Ramon Margalef (IEO) of the delta formed on the coast from the lava of the Cumbre Vieja volcano, on the Canary Island of La Palma on October 4, 2021 (Photo by Handout / IEO-CSIC (Spanish Institute of Oceanography) / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / HANDOUT / IEO-CSIC (Spanish Institute of Oceanography) - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

This image grab taken from a video provided by the Spanish Institute of Oceanography (IEO-CSIC) shows an aerial shot from the oceanographic vessel Ramon Margalef (IEO) of the delta formed on the coast from the lava of the Cumbre Vieja volcano, on the Canary Island of La Palma on October 4, 2021 (Photo by Handout / IEO-CSIC (Spanish Institute of Oceanography) / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT AFP PHOTO / HANDOUT / IEO-CSIC (Spanish Institute of Oceanography) - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Una nova llengua de lava del volcà Tajogaite de La Palma acaba d’arribar al mar. Es tracta de la colada sud que estava retinguda a Todoque i ha caigut a la ‘fajana’ que es va crear el 1949 després de l’erupció del San Juan. Gairebé alhora un terratrèmol de magnitud 4,3 ha sacsejat l’illa, el més fort des que va començar la crisi volcànica el 19 de setembre.

A uns 200 metres de la costa, a la zona coneguda com Los Barriales, una bifurcació de la colada principal ha creat una llengua que està fent el seu propi camí cap al mar. En el seu traçat, cap al sud, s’ha carregat més hivernacles i finques de plàtans.  La seva arribada al mar s’està produint entre Las Hoyas i la platja de Los Guirres.

Notícies relacionades

Aquesta zona arrasada és una de les de més valor de producció platanera de l’illa.  Encara està per confirmar l’existència d’un altre tipus de construccions a la zona.

Les primeres colades van arribar a l’oceà a les onze de la nit del 28 de setembre i van formar una espècie de piràmide, després d’un vertiginós descens en direcció a la costa de Tazacorte que va acabar al nord de Los Guirres, concretament, a la platja del Perdido. El punt de trobada entre el foc i el salnitre es va produir a uns dos quilòmetres de la zona en què estaven confinades tres centenars de persones de San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa. Juan Miguel Rodríguez, alcalde del municipi de Tazacorte, va ratificar la fusió entre terra i mar i, sobretot, que els veïns «estaven bé».