Volcà a l’‘Isla Bonita’

¿Com s’ha creat aquesta estranya diana de núvols sobre La Palma?

  • La NASA capta des de l’espai un misteriós patró d’ones concèntriques sobre el volcà Cumbre Vieja

¿Com s’ha creat aquesta estranya diana de núvols sobre La Palma?
1
Es llegeix en minuts

Una imatge del satèl·lit Aqua de la NASA va captar des de l’espai el misteriós patró d’ones concèntriques que va aparèixer sobre el volcà de Cumbre Vieja, a l’illa de La Palma, el cap de setmana passat.

L’erupció no ha sigut prou enèrgica per injectar grans quantitats de cendres i gasos en l’estratosfera, on poden tenir efectes forts i duradors en el clima. No obstant, ha sigut prou fort per produir una columna creixent d’emissions que va ajudar a formar el patró notable als núvols que l’instrument MODIS del satèl·lit Aqua va prendre l’1 d’octubre, segons informa la NASA.

El núvol en forma de diana va ser el producte d’una columna ascendent de cendres i gasos sobreescalfats coneguda com a columna d’erupció. La flotant columna de vapor d’aigua i altres gasos es van elevar ràpidament cap amunt fins a xocar amb una capa d’aire més seca i càlida a aproximadament 5,3 quilòmetres d’altitud, segons Involcan.

Ones de gravetat

Notícies relacionades

L’aire inusualment càlid de dalt –una inversió de temperatura– funcionava com una tapa, evitant que la columna volcànica s’elevés més. En canvi, es va aplanar i es va estendre horitzontalment.

Atès que les erupcions volcàniques solen tenir refluxos i fluxos naturals en la seva intensitat, els polsos en el flux ascendent de la columna volcànica van crear ones de gravetat concèntriques a mesura que colpejaven la inversió de temperatura i s’estenien cap enfora. El procés és similar a la manera com una pedra que cau en un estany crea ones que s’estenen cap enfora.