L’activitat sísmica

¿Quants volcans actius hi ha a Espanya?

El parc nacional del Teide, a l’illa de Tenerife.

El parc nacional del Teide, a l’illa de Tenerife. / 123RF

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya compta amb nombrosos volcans, la majoria situats a les illes Canàries, i que són aquests els únics volcans actius en l’actualitat, tot i que també podem trobar altres volcans inactius en altres punts, com a la comarca de La Garrotxa (Girona), Cabo de Gata (Almeria), Cofrents (València), les illes Columbretes (Castelló) i a Campos de Calatrava (Ciudad Real).

Tenerife, La Palma, Lanzarote i El Hierro han tingut erupcions en els últims segles. A El Hierro es va produir l’última erupció fins al moment a Espanya: el volcà Tagoro, situat sota el mar al sud de l’illa va entrar en erupció el 10 d’octubre del 2011, sense provocar danys personals, tot i que es va evacuar temporalment el municipi de La Restinga. També a La Palma, el 1971, va entrar en erupció el volcà Teneguía. Va ser l’última erupció d’un volcà terrestre a Espanya.

A l’illa de Lanzarote hi ha el Timanfaya, l’únic actiu en aquesta illa.

Notícies relacionades

Fuerteventura i Gran Canària fa més temps que no han tingut erupcions i el risc és més baix i a La Gomera l’activitat volcànica pot considerar-se extinta.

A Tenerife hi ha risc d’alguna erupció explosiva, perquè el volcà Teide podria tenir activitat violenta, tot i que els experts apunten que la probabilitat que això passi és molt baixa. No obstant, se’n vigila l’activitat, perquè si això passés seria molt destructiu.