Evolució

El volcà deixa de llançar lava i fum però augmenta l’activitat sísmica

  • La colada continua avançant i aquest dilluns podria arribar al mar

3
Es llegeix en minuts
EFE

L’activitat sísmica s’ha reactivat aquest matí de dilluns a l’illa de La Palma i s’ha desplaçat al sud, amb 16 terratrèmols localitzats a la zona nord de Fuencaliente, segons recull l’Institut Geogràfic Nacional (IGN), episodis que coincideixen amb una aparent aturada al volcà de Cumbre Vieja, que ha deixat d’emetre temporalment lava, fum i cendra, al mateix temps que es registra una important caiguda del tremor volcànic.

El terratrèmol més intens s’ha localitzat a les 6.05 hores a una profunditat de 10 quilòmetres i, en general, tots estan per sobre de magnitud 2 i a profunditats que oscil·len entre 9 i 13 quilòmetres.

Els científics analitzen aquesta paralització d’emissions a Cumbre Vieja i des d’Involcan assenyalen que en les últimes hores el tremor volcànic «gairebé ha desaparegut», igual que l’activitat explosiva estromboliana.

L’emissió de lava, cendres i fum des del volcà de La Palma, que ja porta vuit dies en erupció, ha cessat poc després de les 08.30 hores d’aquest dilluns (hora canària) després d’una nit d’explosions constants. La columna de fum que dispersava cendres per tota l’illa ha desaparegut i amb prou feines s’aprecia activitat al volcà, tot i que no és la primera ocasió des de l’inici de l’erupció en la qual es produeixen aquests períodes d’inactivitat.

Des del port de Tazacorte sí que s’observen petites columnes de fum al llarg del curs de la colada principal que va arrasar el poble de Todoque, que ahir a la nit es trobava a uns 1.600 metres de la línia de costa sense que hagi arribat al mar.

No obstant, la lava continua avançant i podria arribar avui mateix a la zona costanera del municipi de Tazacorte, cosa que ha provocat el confinament de diversos nuclis poblacionals de la zona, tot i que el perill està delimitat a aquesta àrea.

L’Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan) aclareix que el xoc tèrmic entre la lava i el mar produeix un perill local, ben delimitat, per a les persones que són a la zona costanera on es produeix aquest fenomen.

Segons l’Institut Vulcanològic, en la trobada de la lava amb el mar es produeix un xoc tèrmic que genera columnes (plomalls) de vapor d’aigua carregats amb àcid clorhídric (HCl) com a conseqüència de l’important contingut de clorur (Cl-) de l’aigua de mar.

Aquestes columnes de vapor d’aigua, d’un color blanquinós, també contenen al seu torn diminutes partícules de vidre volcànic com a conseqüència de la reacció que es produeix entre la lava, que està a més de 1.000 graus, i l’aigua del mar, a uns 20 graus.

Aclareix que no es tracta d’una columna o plomall volcànic tan energètic com el que té lloc al con volcànic on s’està produint un jet de gasos volcànics àcids que s’injecten a l’atmosfera amb tanta energia que arriben als 5 quilòmetres d’altura.

Per tant, les columnes de vapor generades per la trobada entre la lava i el mar són uns plomalls volcànics menys energètics.

El règim de vents a la zona on es produeixen aquests plomalls volcànics costaners contribueix a la dispersió d’aquestes columnes, però el perill que representen és molt local, a l’entorn de l’àrea on es produeix la trobada de la lava amb el mar.

La inhalació o el contacte de gasos i líquids àcids poden irritar la pell, els ulls i el tracte respiratori, i pot provocar dificultats respiratòries, especialment en persones amb malalties respiratòries preexistents, adverteix Involcan.

El Departament de Seguretat Nacional (DSN) assenyala en el seu últim informe de situació que la lava ha superat la localitat de Todoque, així que «preocupa» que pugui tallar l’única via d’accés que existeix a la zona sud del municipi de Los Llanos de Aridane (carretera de la costa).

A aquesta situació cal sumar-hi, segons el DSN, la possibilitat que al llarg del dia d’avui la lava arribi al mar a la zona costanera de Tazacorte, així que, en previsió de possibles emanacions de gasos nocius per a la salut, s’ha ordenat el confinament de San Borondón, Marina Alta, Marina Baja i La Condesa.

Notícies relacionades

Així mateix, les mateixes fonts han apuntat que la caiguda de la cendra ha començat a afectar ja municipis situats al costat est de l’illa de La Palma; respecte a la lava, les últimes dades apunten que avança per les dues colades, amb una altura mitjana d’entre 4 i 6 metres, i una amplada màxima de la llengua de 600 metres.

A hores d’ara tots els aeroports de l’arxipèlag canari es troben operatius, després que ahir diumenge, gràcies als avenços en la neteja de la cendra, l’aeroport palmer recuperés la seva activitat.