Erupció a La Palma

«Que la lava del volcà arribi ja al mar»

  • Un veí de Todoque demana que la lava continuï cap a l’oceà perquè no s’eixampli

  • Gran part del barri està sota la colada

3
Es llegeix en minuts

L’ensorrament de l’església de Todoque va fer que desenes de veïns acudissin a la muntanya de La Laguna, lloc des d’on segueixen l’evolució i les destrosses que està provocant el volcà. Allà van comprovar el ràpid avenç de la lava, que ahir a la nit caminava ferma cap al mar.

Cares d’impotència i dolor. Els veïns de Todoque seguien ahir al vespre l’avenç de la colada de lava que va engolir en qüestió minuts el centre del barri de Los Llanos, carregant-se l’església, el centre de salut i l’associació de veïns, a més d’una desena de vivendes que fins fa tot just uns dies semblaven fora de perill. I és que aquest volcà dona petites treves per, després, clavar una estocada que fa miques les esperances dels veïns. «Què arribi ja al mar», demanava ahir un d’aquests residents que només vol, com la gran majoria, que acabi aquest malson.

La llengua de terra incandescent va avançar a mitja tarda a una gran velocitat per sobre de la ja creada i que va quedar aturada en el mateix centre de l’esmentat barri, amb prou feines a uns cent metres de la parròquia San Pío X. Cap a dos quarts de sis va passar el que molts temien des de feia uns dies. La nova colada que va néixer dijous passat en un dels laterals del volcà arribava al nucli del poble. El temple, amb el seu característic campanar que feia de guaita d’aquesta zona de La Palma, col·lapsava pel pes de milers de tones de roca volcànica que empenyia pendent avall. No va quedar ni rastre de l’església.

La tràgica notícia va mobilitzar desenes de veïns, que, davant la rapidesa amb què fluïa la colada, van acudir a la muntanya de La Laguna, punt de trobada que durant l’última setmana s’ha convertit en una talaia per seguir els avenços i destrosses que ha anat provocant aquest fenomen de la naturalesa.

Pocs podien parlar. Les cares reflectien el cansament de vuit dies seguits sense gairebé descansar, veient com, si bé no eren afectats directament, sí que ho eren indirectament, perquè hi havia algun familiar o algun amic que havia perdut la propietat més valuosa que tenien: casa seva. És un mal que es multiplica en el cas de moltes famílies que entorn d’una vivenda d’un avantpassat havien construït casa seva avis, pares, fills o nets. Cases que han desaparegut sota la colada. És el cas d’un veí de Los Llanos de Aridane, tot i que nascut a Todoque, que va apuntar que el seu germà ja havia perdut casa seva, i que tant la seva mare com la seva tieta la podien perdre pel curs que havia pres la lava.

Notícies relacionades

Aquesta persona, que va preferir mantenir l’anonimat, va indicar que el magma solidificat «va anar per on més cases podia destruir». Aquest home, que al costat d’una desena de persones feien càbales per on pot seguir el volcà, només demanava una cosa: «Que arribi ja on hagi d’arribar, que arribi al mar, que no creixi pels costats i que segueixi anant cap avall, que quan va pels costats és quan fa més mal».

Mentre fosquejava, la colada seguia el seu rumb ferm, tot i que a una velocitat inferior a la que ho havia fet durant la tarda, cap al mar. Al davant tenia desenes de finques de plataners situades entre les muntanyes de Todoque i La Laguna abans d’arribar, previsiblement, durant les pròximes hores a l’oceà. Això si segueix el rumb que ha agafat. Però davant aquest fenomen de la naturalesa no hi ha previsió que valgui. Fa el que vol.

Imatges del cementiri