Els Reis visiten a La Palma els desallotjats per l’erupció del volcà

  • El president del Govern central, que acompanya Felip i Letizia, es quedarà a l’illa fins divendres

Els Reis visiten a La Palma els desallotjats per l’erupció del volcà
4
Es llegeix en minuts

Els Reis visiten l’illa de La Palma aquest dijous, on s’han interessat per la situació dels milers d’afectats per l’erupció del volcà Cumbre Vieja i també han traslladat el seu agraïment a tots els efectius que estan participant en les tasques d’emergència i evacuació. L’arribada de Felip i Letizia a l’illa s’ha produït passades les 11.30 h (hora canària). Tots dos estan acompanyats durant la seva visita pel president del Govern, Pedro Sánchez, que ha tornat a l’illa des de Nova York després de participar en l’Assemblea General de l’ONU, el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, i el president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, així com per alcaldes dels municipis afectats i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, entre d’altres.

La visita ha arrencat a l’aquarterament d’El Fuerte, cedit pel Ministeri de Defensa per a aquesta emergència i en on es troben alguns dels evacuats per l’erupció que no han pogut ser derivats a altres emplaçaments o han pogut allotjar-se amb familiars i amics.

Des d’abans de les 10.30 hores, mig centenar de professionals dels mitjans de comunicació esperaven per accedir a El Fuerte, alberg gestionat per la Creu Roja, que va ser infranquejable en dies anteriors. Després d’un rigorós protocol de seguretat davant la imminent arribada de Ses Majestats, la multitud va entrar en l’aquarterament. «¿Què passa, qui ve?», deia una de les persones grans desallotjades que va fer nit al complex del carrer Manuel Bethencourt Morales.

«Ens ha traslladat que des de la Casa Reial estan sensibilitzats amb la causa. Hi ajuda saber que el país s’ha abocat amb nosaltres. Ens han assegurat, tant ells com el president del Govern central, que ens ajudaran», han sigut les reaccions d’alguns dels veïns que van compartir impressions amb Ses Majestats.

L’arribada del rei Felip VI i la reina Letizia s’ha produït a les 11.50 h, 20 minuts després de l’hora inicialment prevista, flanquejats pels presidents Pedro Sánchez, Ángel Víctor Torres, Gustavo Matos, del Parlament de les Canàries; i Mariano Hernández Zapata, del Cabildo palmer, però les víctimes de la tragèdia, moltes d’inconsolables, pràcticament ni es van immutar .

Una part dels 70 ciutadans que van fer nit a El Fuerte van sortir a compartir impressions amb els reis d’Espanya. Ses Majestats van escoltar aquells desallotjats que els van explicar les seves vivències, i fins i tot, els van mostrar com la lava havia engolit les seves vivendes.

Abans de partir cap al Cabildo Insular de La Palma, van agrair la feina als representants dels diferents cossos d’emergència, com l’Exèrcit, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Policia Local, així com del Servei Canari de Salut i la Creu Roja, que col·laboren per combatre els efectes del fenomen natural que està vivint l’Isla Bonita.

Els Reis, així com la resta d’autoritats, ja han posat rumb a Santa Cruz de La Palma, on acudeixen al Pevolca abans de creuar el cim de l’illa.

Reunió del Pevolca

És a la seu del Cabildo on els monarques assisteixen a la reunió diària del Comitè Director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per Risc Volcànic (Pevolca), i posteriorment es dirigiran al lloc de comandament avançat de tot l’operatiu d’emergència, situat a la muntanya i més a prop de la zona d’erupció.

Finalment, segons han explicat les fonts de Zarzuela, Felip i la Letizia baixaran cap a la zona afectada per l’erupció, a prop d’on es troba la llengua de lava que avança cap al mar, i tindran ocasió novament d’estar amb algunes de les persones que han perdut casa seva davant l’avenç inexorable de la colada.

Felip VI va traslladar aquest dilluns el seu «ànim» als palmers davant l’erupció del volcà Cumbre Vieja, assegurant que segueix amb atenció i preocupació l’evolució dels esdeveniments i està en contacte constant amb el Govern i les autoritats insulars. Ja el mateix diumenge, el rei va tenir ocasió de parlar amb el president de les Canàries, així com amb el president del Govern, que va viatjar de manera immediata a l’illa.

Sánchez hi serà fins divendres

Notícies relacionades

El president Sánchez ha tornat a La Palma després d’assistir a Nova York a la reunió assembleària de l’ONU i es quedarà a l’illa fins divendres, si bé ha deixat clar que en seguirà pendent, tot i que «no de manera presencial», mentre duri l’emergència.

«Tenim estructura suficient per abordar aquesta tasca de resposta i reconstrucció amb bastanta contundència i rotunditat», ha assegurat el president, reiterant el «compromís rotund» del Govern amb La Palma de cara a la «reconstrucció i recuperació de la normalitat una vegada se superi el moment tan crític d’erupció i gestió de les conseqüències de l’erupció».