Col·laboració internacional

El Pirineu tindrà un hospital de campanya mòbil per atendre víctimes de catàstrofes

  • El SEM col·laborarà amb dos centres francesos i un altre de navarrès per coordinar-se en cas de grans emergències

  • El programa, dotat amb 2,3 milions d’euros, vol garantir una atenció sanitària ràpida als dos costats de la serralada

210923JM El SEM participa en un projecte internacional per coordinar l’atenció sanitària davant catàstrofes a banda i banda dels Pirineus. Sistema d’Emergències Mèdiques FOTO JOAN MATEU PARRA A BARCELONA 23/9/2021

210923JM El SEM participa en un projecte internacional per coordinar l’atenció sanitària davant catàstrofes a banda i banda dels Pirineus. Sistema d’Emergències Mèdiques FOTO JOAN MATEU PARRA A BARCELONA 23/9/2021 / Joan Mateu Parra (EPC)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), el centre hospitalari de Tolosa, el centre hospitalari de la Costa Basca i el centre d’investigació biomèdica Navarrabiomed impulsen un projecte transfronterer per millorar l’atenció sanitària davant grans catàstrofes que es puguin donar en els dos costats del Pirineu. La iniciativa, batejada amb el nom d’Egalurg i cofinançada amb fons europeus, compta amb un pressupost de més de 2,3 milions d’euros i té l’objectiu de reduir les desigualtats d’accés a l’assistència sanitària en cas d’emergències o catàstrofes que succeeixin a les àrees poc poblades del Pirineu.

El projecte comptarà amb una unitat mòbil d’emergències, un dispositiu assistencial «sense precedents i únic a Europa», que permet desplegar, en un lapse de temps d’entre 20 i 45 minuts, un petit hospital mòbil de 80 metres quadrats i amb capacitat per atendre in situ 18 pacients, posat ja en marxa pel centre hospitalari de Tolosa.

La iniciativa l’han presentat aquest dijous el gerent del SEM, Jaume Estany; el director mèdic Jorge Morales; i la responsable de l’àrea de medicina de catàstrofe del centre hospitalari de Tolosa –que lidera el projecte–, Anna Ribera-Cano. «Les catàstrofes no entenen de fronteres», ha remarcat Morales, explicant que el projecte permetrà optimitzar els recursos humans i materials i millorar la cooperació entre les diferents entitats per atendre emergències als dos costats del Pirineu.

700 quilòmetres de serralada

La xarxa Egalurg, que a més dels quatre socis compta amb 17 col·laboradors més, busca crear protocols d’actuació conjunts que permetin millorar la resposta a les urgències i catàstrofes generades al llarg dels més de 700 quilòmetres que representa l’extensió pirinenca, superant barreres tant geogràfiques com administratives que actualment condicionen l’assistència sanitària a les zones transfrontereres.

Notícies relacionades

Morales ha destacat la importància d’harmonitzar els protocols en crisis sanitàries per facilitar el treball dels professionals i millorar l’atenció dels pacients. En aquesta línia, el SEM s’ha encarregat de dissenyar una plataforma informàtica per a la gestió coordinada dels incidents amb múltiples víctimes que permetrà compartir informació i organitzar, de manera àgil, els recursos sanitaris més pròxims, independentment del territori o país al qual pertanyin.

Una altra de les accions del projecte, a càrrec del SEM, és el disseny i creació d’un màster europeu semipresencial en medicina d’urgència i catàstrofe.

Temes:

Pirineus