Reforma legislativa

Brussel·les també revisa els límits de contaminants a Europa

  • La Comissió Europea obre una consulta pública fins a mitjans de desembre amb vista a modificar les regles europees

  • Cada any moren unes 400.000 persones de forma prematura a la Unió Europea a causa de la contaminació de l’aire

05.03.2021. Barcelona. Contaminació i calitja per pols en suspensió del Sàhara. Foto Robert Ramos

05.03.2021. Barcelona. Contaminació i calitja per pols en suspensió del Sàhara. Foto Robert Ramos / Robert Ramos (Delegaciones)

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Ho ha tornat a repetir aquesta setmana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en les seves noves directrius sobre qualitat de l’aire: la contaminació és una de les amenaces mediambientals més grans, juntament amb el canvi climàtic, a què s’enfronta la salut humana. Provoca uns set milions de morts prematures i la pèrdua de més milions d’anys de vida saludable. Un problema del qual no està exempta la Unió Europea. Les últimes dades de l’Agència Europea del Medi Ambient confirmen que la majoria dels Estats membres, malgrat els tancaments provocats per la Covid-19, van superar els límits anuals en algun dels contaminants mesurats. Només a les estacions de mesurament desplegades al districte de l’Eixample de Barcelona, no hi ha hagut un sol dia durant aquest 2021 en què no es depassessin els límits de diòxid de nitrogen, i el 2020 només es va complir el requisit en cinc dies de confinament.

Amb aquest panorama molt present, la Comissió Europea ha llançat una consulta pública per revisar les regles europees en matèria de qualitat de l’aire. «Volem que els ciutadans de la UE respirin aire net i per arribar-hi hem d’abordar els contaminants específics que ens preocupen i, com ens diuen les directrius acabades de revisar de l’OMS, hem de ser fins i tot més estrictes amb aquests», ha explicat el comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevicius, sobre una revisió que forma part del pacte verd europeu. L’objectiu de l’exercici, al qual podran contribuir tots els interessats fins al 16 de desembre, és alinear els estàndards de qualitat de l’aire de la UE amb les noves recomanacions publicades aquesta setmana per l’OMS i l’objectiu de zero contaminació del pacte verd europeu. 

També reforçar les disposicions existents sobre avaluació i plans de qualitat de l’aire per ajudar les autoritats locals a aconseguir un aire més net que eviti les 400.000 morts prematures que Brussel·les estima que es produeixen cada any, amb un cost a més multimilionari per a les arques sanitàries. Segons les estimacions, els costos sanitaris i econòmics de la contaminació de l’aire per la pèrdua de dies de treball, l’atenció sanitària, la pèrdua de rendiment dels cultius i els danys als edificis costen entre 330 i 940.000 milions d’euros a l’any a la UE. 

Triple objectiu

Les noves directrius de l’OMS recomanen nivells de contaminació significativament més baixos que els actuals, especialment per als contaminants de l’aire amb l’impacte més gran en la salut a Europa com el diòxid de nitrogen (NO2), les partícules en suspensió (PM), el monòxid de carboni (CO), l’ozó (O3) i el diòxid de sofre (SO2). En aquest sentit, la iniciativa europea busca abordar tres qüestions. En primer lloc, millorar els estàndards de qualitat de l’aire, que continuen estant per sobre del que recomanen els científics, especialment en relació amb les partícules fines. 

Notícies relacionades

A més, Brussel·les també considera necessari millorar l’àmbit d’aplicació del marc legislatiu. «Hi ha retards substancials en l’adopció de mesures adequades i eficaces per complir totes les normes de qualitat de l’aire de la UE en tots els Estats membres», admet la Comissió Europea en la seva avaluació d’impacte en la qual reconeix també que tot i la millora registrada en els últims anys hi continua havent límits que se superen. «Les millores en el marc legislatiu, incloses les relacionades amb les sancions i la informació pública, poden facilitar les mesures sobre la qualitat de l’aire», afirma Brussel·les. 

Un altre focus d’atenció ha de ser, segons Brussel·les, el suport a les autoritats locals. La directiva sobre qualitat de l’aire ha permès crear un sistema d’avaluació, però «els criteris de seguiment podrien aclarir-se més per reduir l’ambigüitat i augmentar la comparació de les dades. A més, els models de qualitat de l’aire han millorat, però encara no s’utilitzen en tot el seu potencial a causa de la falta d’estàndards de modelatge comuns ni els plans de qualitat de l’aire han complert sempre el requisit de garantir el compliment de les normes de qualitat.

Temes:

Contaminació