Visita a l’illa

Pedro Sánchez garanteix la reconstrucció de tots els danys de La Palma

El president ha insistit que ningú quedarà perjudicat econòmicament per les conseqüències del volcà

3
Es llegeix en minuts
EFE

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha remarcat aquest dilluns que «tot Espanya està amb La Palma», mentre ha garantit el «compromís total, absolut i rotund» amb la reconstrucció de tots els danys que pugui produir el volcà que des de diumenge va explotar a l’illa.

En una compareixença celebrada després de la reunió del comitè director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d’Emergències per risc volcànic (Pevolca), Sánchez ha reconegut que hi ha efectes que no es poden reposar, com la pèrdua de llars i tota la càrrega emocional que comporta, però sí que ha insistit que ningú quedarà danyat econòmicament per les conseqüències del volcà.

Acompanyat pels presidents de les Canàries, Ángel Víctor Torres, i el presidet del Consell de La Palma, Mariano Hernández Zapata, Sánchez ha posat en relleu la unitat de resposta de totes les administracions per fer front a un fenomen natural «tan insòlit» (l’última erupció a l’illa va ser fa cinquanta anys), una cosa que «tranquil·litza, dona seguretat, horitzó i perspectiva a la ciutadania» en la resolució d’una situació d’emergència.

«Tot Espanya està amb La Palma i això té a veure amb el que passa sempre que succeeixen catàstrofes, que tota l’empatia de la ciutadania s’aboca amb la zona afectada», ha asseverat.

Agraïment a la ciència

Sánchez ha agraït també l’aportació de la ciència, que ha permès predir amb una setmana d’antelació aquesta erupció, i ha remarcat que «el més important és garantir el perímetre de seguretat» perquè la fase eruptiva continua. Per això ha instat la població a extremar les precaucions.

Per la seva banda, el president de les Canàries ha remarcat que la millor notícia d’aquesta erupció rau en el fet que «no s’ha atès ningú per problemes de salut ni danys personals».

No obstant, ha remarcat que el volcà continuarà actiu «els pròxims dies» i s’espera que la colada de lava arribi a la costa cap a les 20.00 hores d’avui, després de travessar els municipis d’El Paso, Los Llanos de Aridane i Tazacorte.

Extremar les precaucions

Torres ha demanat a la població que extremi totes les mesures de protecció i ha remarcat que l’erupció provocarà greus danys en terrenys, vivendes i cultius.

Per ajudar els afectats, ha afegit, el Govern canari prepara ja un decret llei que permetrà requalificar els terrenys de les vivendes fetes malbé per facilitar-ne la reconstrucció

«Les administracions hi estarem a l’altura, l’illa és segura. Gràcies a la ciència marca Espanya hem pogut anticipar amb una setmana aquest fenomen, pel qual no lamentem la pèrdua de vides humanes», ha emfatitzat.

El president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, ha insistit com Sánchez en la importància de la resposta comuna i coordinada de totes les administracions en moments tan durs per als veïns que han sigut desallotjats de casa seva.

«Ajuntaments, Consell, Govern de les Canàries i Govern d’Espanya serem a prop dels veïns que han perdut o perdran el seu mode de vida i la seva llar en aquests moments tan difícils», ha dit el president de la corporació insular.

Catàstrofe natural

Notícies relacionades

Hernández Zapata ha agraït la tasca de la ciència espanyola, que ha ajudat que en aquesta catàstrofe natural no s’hagin perdut vides, i ha afirmat que La Palma «és una illa segura».

El nou volcà està emetent de 6.000 a 9.000 tones diàries de diòxid de sofre (SO2) i ha format una colada amb una altura mitjana de sis metres que avança a 700 metres per hora i arrasa al seu pas cases, cultius i infraestructures.