Dades de la Fiscalia

La LGBTI-fòbia va ser el delicte d’odi més denunciat a Barcelona per primera vegada el 2020

  • Van superar les de racisme i les ideològiques, que baixen pel descens de la «tensió» social a Catalunya

La LGBTI-fòbia va ser el delicte d’odi més denunciat a Barcelona per primera vegada el 2020

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La discriminació per orientació sexual va ser el motiu més freqüent entre els delictes d’odi denunciats a la província de Barcelona per primera vegada el 2020, passant per davant de la discriminació ideològica, que havia sigut el més habitual des del 2018, i dels delictes amb motivacions racistes, que van ser els més denunciats en anys anteriors.

Així es dedueix de la memòria anual del servei de delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia de Barcelona, que recull que el 39% de casos d’odi denunciats davant els Mossos d’Esquadra van ser per LGTBI-fòbia. El 33% de denúncies de delictes d’odi van ser per racisme i xenofòbia, i el 19,5% per discriminació per ideologia, amb un «canvi substancial» respecte al 2019, quan la discriminació per orientació sexual era el tercer motiu d’odi més denunciat.

El fiscal coordinador del servei de delictes d’odi, Miguel Ángel Aguilar, exposa com possibles raons que hi hagi més denúncies de LGTBI-fòbia és «la tasca de conscienciació que han fet les entitats per animar a denunciar i informar de la importància» de fer-ho, o que la gent confiï més en la policia per denunciar.

No obstant, remarca que «no és descartable que estiguem assistint a un augment de la criminalitat per motius de discriminació relativa a l’orientació o identitat sexual de les persones», i en vista d’aquest fet reclama mesures de prevenció i sensibilització.

Respecte al retrocés en la quantitat de denúncies per discriminació ideològica, valora que «sens dubte és a causa d’un descens de les tensions socials existents en la societat catalana» després del referèndum de l’1-O.

Denúncia

D’altra banda, Respecta LGTBH, en coordinació de La Xarxa LGTBI d’Entitats i Empreses pel Recolzament Mutu a la Comunitat de Madrid, han denunciat els discursos d’odi i expressions «vexatòries» i «amenaçadores» que es van produir aquest dissabte en la manifestació neonazi al barri madrileny de Chueca en contra del col·lectiu LGTBI i han anunciat que presentaran aquest fet davant la Fiscalia de Delictes d’Odi.

Notícies relacionades

«Des de les nostres organitzacions no entenem com es poden autoritzar aquest tipus de manifestacions, tot i que som conscients del dret preexistent de manifestació. No obstant, a l’observar aquest tipus d’expressions fetes en la manifestació que són vexatòries i amenaçadores per als col·lectius LGTBIQA, familiars i pròxims s’haurien d’haver produït la identificació corresponent per part de les autoritats, cap a qui emetien aquestes consignes, i de la mateixa manera actuar d’ofici en vista dels més que presumibles delictes d’odi per LGTBI-fòbia, xenofòbia i serofòbia», afirma el comunicat.

Durant la manifestació, convocada pel grup ultradretà Madrid Segur, es van cridar consignes com «fora mariques dels nostres barris», «fora sidosos de Madrid» i «tu no ets espanyol perquè no ets blanc». És per això que les organitzacions LGTBI han demanat «unitat social i política democràtica» en vista dels delictes d’odi que protegeixin la «dignitat, les llibertats i drets fonamentals de les víctimes». Així mateix, han exigit que s’aconsegueixi la «consecució de la protecció universal de totes les víctimes» per part de l’estat democràtic i de dret.

Temes:

LGTBI