Convocats per les xarxes

Milers de joves acudeixen a un ‘macrobotellon’ fals a la UAB

  • Els Ferrocarrils, col·lapsats aquest dissabte al matí, han patit desperfectes

  • Els Mossos han qualificat la festa de «vergonya col·lectiva»

Milers de joves acudeixen a un ‘macrobotellon’ fals a la UAB

UAB

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La nit passada uns 8.000 joves han participat en el ‘macrobotellon’ que s’ha celebrat al campus de la Universitat Autónoma de Barcelona (UAB), convocat a les xarxes socials, segons les dades del rector de la institució docent, Javier Lafuente, mentre els Mossos han qualificat la festa de «vergonya col·lectiva».

Fonts dels Mossos han explicat que no s’ha practicat cap detenció a conseqüència de la festa, mentre que el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha informat a Efe que a conseqüència d’aquesta festa, que va col·lapsar les carreteres d’accés al campus i va saturar la línia de tren que trasllada a la UAB, es van portar a terme deu assistències mèdiques, una d’aquestes a l’estació de ferrocarril, totes de caràcter de lleu i majoritàriament a causa del consum abusiu d’alcohol i baralles.

El rector de la UAB, en una entrevista amb RAC-1, ha informat aquest dissabte que es calcula que en la festa van participar unes vuit mil persones, que si bé no van causar danys importants, sí que van provocar danys menors, com arrencar una tanca.

Lafuente ha indicat que fins dilluns no podran fer un càlcul aproximat del cost dels desperfectes i que, des de les sis del matí, hi ha equips de neteja treballant al campus, una tasca que trigarà «hores» a acabar, ha precisat.

Es va saber ahir a la tarda

El rector ha explicat que ahir a la tarda van assabentar-se de la convocatòria de la festa, que segons diverses fonts es va expandir a les xarxes socials com organitzada per la Facultat d’Enginyeria, tot i que pel que sembla no era així.

Al conèixer aquesta convocatòria, ha afegit Lafuente, la UAB va emprendre «les accions pertinents» que «va poder», com tancar aparcaments, avisar els Mossos, i organitzar el sistema de seguretat de la universitat.

El rector ha avançat que la institució estudiarà quines accions pot fer per evitar nous ‘botellons’ i ha remarcat: «Farem l’impossible perquè no passi una altra vegada».

«Ens preocupa –ha afegit– perquè tenim un campus obert, amb molts espais, i és impossible de controlar».

Per als Mossos, «una vergonya»

El director dels Mossos, Pere Ferrer, entrevistat també a l’emissora RAC-1, ha qualificat el ‘macrobotellon’ de «vergonya col·lectiva».

«Generen un punt de certa vergonya col·lectiva –ha dit Ferrer– que situacions com aquestes, després d’un any i mig de pandèmia, es continuïn produint amb aquestes magnituds. Però tampoc es pot demanar a la policia que, quan tres mil persones estan arribant allà, facin el que sigui per impedir-ho; no es respectaria cap principi de proporcionalitat».

Ferrer ha afegit: «La vergonya que tots hauríem de sentir perquè milers de persones es convoquen a una festa com aquesta, quan encara estem en pandèmia, no és menor».

El director dels Mossos ha explicat que, quan van ser avisats de la festa i del col·lapse circulatori que s’estava creant per accedir a la UAB, «es van perimetrar els accessos per evitar que hi entrés més gent».

«Però –ha dit–, com que no vam entrar al campus, no hem pogut fer identificacions de les persones que segurament han acabat fent algun tipus de mal».

El director ha afirmat que poc abans de les set del matí ja no quedaven grups importants al campus per participar a la festa que va començar al punt de la mitjanit, sobretot en els combois dels Ferrocarrils de la Generalitat i altres mitjans de transport a la zona. Pel que sembla, hi ha hagut desperfectes.

Notícies relacionades

Ferrer ha narrat que la policia catalana «està fent un esforç extraordinari» per impedir festes com les de la UAB, ja que en el torn de nit ha reforçat els efectius un 20%, cosa que suposa un sobre cost en hores extres d’uns tres milions.

Aquest augment d’efectius, ha assenyalat, permet fer «una activitat preventiva» quan s’assabenten d’una possible festa. «Ens avancem i cobrim l’espai perquè no es pugui fer al lloc», ha dit. «Però quan s’està celebrant amb tanta gent –ha conclòs–, l’actuació policial és inviable».