Reunió del sector amb Argimon

Salut demana baixar de 100 pacients amb Covid en ucis per obrir les discoteques

  • L’oci nocturn vol tornar a la normalitat a l’octubre, després de la Mercè, i «sense marxa enrere»

  • El sector reprèn el diàleg amb la conselleria en una reunió que acaba sense dates concretes

Salut demana baixar de 100 pacients amb Covid en ucis per obrir les discoteques

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La situació epidemiològica a Catalunya encara ha de millorar bastant abans que els locals d’oci nocturn obrin. En una reunió mantinguda aquesta tarda entre representants del sector i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, aquest els ha posat com a condicionant per a l’obertura baixar de 100 persones amb Covid-19 a les ucis. Així ho ha explicat aquesta tarda en un comunicat la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon). En aquests moments, a les ucis de Catalunya hi ha un total de 321 malalts amb coronavirus i un total de 959 en hospitals. La reunió ha acabat sense data prevista de reobertura de les discoteques, una cosa que dependrà de l’evolució de la pandèmia, segons Salut.

Si bé fonts de Fecalon asseguren que estan «contentes» d’haver reiniciat «un diàleg» amb la Conselleria de Salut (amb la qual no parlaven des del 10 de juliol), la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha assegurat, en un vídeo fet públic pel seu secretari general, Joaquim Boadas, que ha sortit «molt descontenta» de la reunió amb Argimon. «En sortim molt descontents, perquè no hi ha data prevista de reobertura de l’oci nocturn, ni el conseller s’ha pronunciat sobre l’allargament de les activitats a l’aire lliure de l’oci nocturn o la possible ampliació de l’horari de la restauració», ha lamentat Boadas.

«Davant la petició del sector de fixar una data de reobertura, el departament ha reiterat que dependrà de l’evolució de la pandèmia i l’afectació assistencial, i es compromet a continuar treballant-hi contínuament», ha respost després la Conselleria de Salut en un comunicat.

Després de la Mercè

Però tampoc l’oci nocturn vol obrir ja. Prefereix fer-ho a l’octubre, al passar les festes de la Mercè, quan previsiblement es produirà un pic de contagis. Les discoteques temen que se les responsabilitzi a elles d’aquests contagis en cas d’estar obertes aquell mes.

I, a més, també volen obrir quan la situació epidemiològica sigui bona per no haver de tornar a tancar. «Volem obrir sense marxa enrere. Hem demanat un full de ruta per veure quan podem obrir i les condicions amb les quals ho faríem», expliquen a aquest diari fonts de Fecalon. El conseller, segons aquestes fonts, «no s’ha mullat» sobre la data d’obertura, però el sector considera que «l’octubre seria un bon mes». Segons recull el comunicat de la federació, «la majoria d’Europa i algunes comunitats autònomes tenen planificada la total obertura per al mes de setembre i octubre, ja que no s’estan donant rebrots, i així es disminueixen, a més, concentracions il·legals com els ‘botellons’».

El sector també explica que s’ha ofert per ajudar amb la vacunació, «oferint algun tipus de sala ventilada, il·luminada i representativa per a la gent jove». Argimon ha esgrimit que Salut ja compta amb més de 400 punts de vacunació en aquests moments.

«Preocupació» per les festes majors

Els empresaris de l’oci nocturn també han traslladat al conseller la seva preocupació per les festes majors i «la problemàtica que aquestes suposen respecte a l’increment de contagis». Això «mentre les activitats recreatives en canvi segueixen tancades, sent essencialment idèntiques activitats, i que estan retardant la seva reobertura».

Notícies relacionades

A més, també han transmès a Argimon la seva «preocupació pels incidents» que s’estan produint en les últimes setmanes en les concentracions de la via pública. «És incoherent tenir l’oci nocturn tancat davant la proliferació de festes municipals sense cap tipus de restricció», critica el sector en el comunicat.

Segons Fecalon, el conseller ha deixat clar que l’oci nocturn reglat «no ha tingut a veure amb la cinquena onada pel seu mínim període d’obertura» i ha reconegut que el seu és el sector més castigat per la pandèmia. Argimon ha brindat a treballar perquè rebi més ajuts econòmics.