Bola de foc

Cau un meteorit a la província de Badajoz

Cau un meteorit a la província de Badajoz

José María Madiedo / CSIC

1
Es llegeix en minuts

Els detectors del projecte SMART, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), des dels observatoris de Calar Alto (Almeria), Sierra Nevada i La Sagra (Granada), Sevilla i La Hita (Toledo) han detectat la caiguda d’un meteorit a la província de Badajoz.

Així ho ha indicat a Efe l’investigador responsable del Projecte SMART, l’astrofísic José María Madiedo, que ha analitzat el bòlid que ha generat l’impacte, registrat aquest dimecres al voltant de les 22.25 hores. En aquell moment, els detectors van captar com una roca procedent d’un asteroide –conegudes amb el nom de ‘meteroides’– va impactar contra l’atmosfera a uns 76.000 quilòmetres/hora sobre el sud d’Espanya.

Com a conseqüència d’aquesta enorme velocitat la roca es va tornar incandescent, generant una bola de foc que va creuar el cel nocturn, sent la seva lluminositat, equivalent a la de la Lluna plena, per la qual cosa va poder ser vista des de més de 600 quilòmetres de distància.

Nombroses persones van poder contemplar aquest fenomen, que va resultar especialment espectacular al cel de Sevilla, Huelva, Còrdova i Extremadura. De fet, la bola de foc es va iniciar sobre el sud de la província de Badajoz, a una altitud d’uns 91 quilòmetres i des d’allà va avançar en direcció nord-oest, extingint-se a una altitud d’uns 22 quilòmetres sobre un punt situat a prop de la vertical de la localitat de La Albuera (Badajoz).

Cadena d’explosions

Al llarg de la seva trajectòria va mostrar diverses explosions que van provocar augments sobtats de la seva lluminositat i que es van deure a diverses ruptures brusques de la roca.

L’anàlisi preliminar de l’esdeveniment indica que la roca no es va destruir completament en l’atmosfera: una petita part d’ella hauria sobreviscut, caient a terra en forma de meteorit.

Notícies relacionades

Madiedo ha apuntat que, de moment, no es pot precisar el lloc exacte de l’impacte, ni la mida ni les característiques.

Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d’Europa (SWEMN), que té per objectiu monitoritzar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.

Temes:

Astronomia