Medi ambient

Barcelona, Madrid, Sevilla i València prometen la neutralitat climàtica el 2030

  • Les quatre ciutats s’uneixen al repte europeu que 100 urbs liderin la descarbonització 

  • Colau demana competències per aconseguir el desafiament i convoca la Taula per a l’Emergència Climàtica per analitzar l’ampliació del Prat

Barcelona, Madrid, Sevilla i València prometen la neutralitat climàtica el 2030

Álvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Barcelona, Madrid, Sevilla i València han firmat un precontracte climàtic amb el Ministeri de Transició Ecològica pel qual les quatre grans urbs s’uneixen al repte de la Comissió Europea d’aconseguir que 100 ciutats de la Unió siguin climàticament neutrals abans del 2030. El pla pretén accelerar el compliment de l’acord de París, pel qual el món es va comprometre a limitar l’escalfament mundial per sota dels dos graus en comparació amb els nivells preindustrials. En aquest context, preveu que les ciutats que se sumin al desafiament serveixin com a element catalitzador del Pacte Verd Europeu i com a exemple que la neutralitat climàtica és possible abans del 2050.

«Les ciutats han de ser líders i tenir un paper clau en l’acció climàtica», ha apuntat durant la firma la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha animat la resta de ciutats espanyoles a afegir-se a la iniciativa. De moment, vuit municipis espanyols més han mostrat la seva disposició a unir-se i la convocatòria està oberta a més.

Les ciutats, malgrat cobrir només el 3% de la superfície terrestre, emeten el 72% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle. A més, moltes urbs són més vulnerables als impactes del canvi climàtic a causa de la seva elevada densitat de població i a la seva ubicació i, per tant, poden ser un laboratori on posar en pràctica les estratègies de biodiversitat i protecció de la naturalesa i salut humana.

Les actuacions

La firma del precontracte ha tingut lloc per part dels quatre alcaldes en el marc d’unes jornades celebrades al Senat en què han participat més regidors així com les ministres de Transport i Mobilitat Urbana, Raquel Sánchez; de Ciència i Innovació, Diana Morant, i de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra.

A l’esmentat marc, Ribera ha apuntat algunes de les actuacions que les ciutats implicades poden portar a terme, com impulsar sostres solars, la conversió en zona de vianants o la rehabilitació energètica. Gràcies al Pla de Recuperació de la UE, el Govern preveu la rehabilitació de 30.000 vivendes en municipis petits, 250.000 sostres solars i 3.500 pobles amb comunitats energètiques. A més, el Ministeri de Transformació Ecològica traurà dijous a informació pública la proposta de directrius perquè més ciutats posin en marxa les zones de baixes emissions.

La petició de Colau

Notícies relacionades

Precisament Ada Colau ha presumit que Barcelona és «innovadora» en solucions climàtiques i «pionera» en l’aplicació de la zona de baixes emissions, així com en la posada en marxa de les superilles, en detriment del vehicle privat. L’alcaldessa ha assegurat que l’equip municipal se sumi amb «tota la determinació» al repte de la neutralitat climàtica, però ha avisat que els ajuntaments necessiten «competències, regulacions i recursos» perquè el compromís sigui possible.

Així mateix, ha alertat que l’ampliació de l’aeroport del Prat «va en contra» de la protecció mediambiental, així que ha demanat a la ministra de Transport que retiri l’acord. I ha anunciat la convocatòria de la Taula de l’Emergència Climàtica, el 16 de setembre, perquè els seus integrants analitzin l’esmentat projecte.