VIOLÈNCIA MASCLISTA

Acaba a la presó després d’amenaçar la mare dels seus fills de cremar-la viva a Saragossa

  • Una jutge l’envia a la presó tres dies després que un altre el deixés en llibertat

whatsapp-image-2018-12-26-at-100856-1

whatsapp-image-2018-12-26-at-100856-1

2
Es llegeix en minuts

Amb tres dies de diferència la magistrada del Jutjat de Violència sobre la Dona número 1 de Saragossa ha esmenat la decisió del seu company de guàrdia i va decretar la presó provisional de R. D. C., un veí de Saragossa que va ser detingut després d’amenaçar de mort la mare dels seus dos fills. La Unitat de Família i Dona (UFAM) de la Prefectura Superior de Policia d’Aragó va qualificar el cas, dins del sistema Viogén, com de «risc extrem». 

El canvi substancial entre les dues decisions és que la jutge especialitzada en casos d’aquest tipus va poder acarar els missatges que aquest home va escriure a la seva exparella, ja que en la primera ocasió no s’havien aportat més enllà de la denúncia inicial. Va ser durant la celebració del judici ràpid, la sentència del qual està pendent de ser redactada. «Et tallaré el coll a tu i als tontos que m’enviïs, pel teu bé i el dels nens deixa’m veure’ls o hi haurà sang, et tallaré el coll o et cremaré viva», va ser un dels missatges que va rebre la víctima per part d’aquest maltractador sobre qui pesava una prohibició de comunicar-se per qualsevol mitjà o procediment a la víctima durant 16 mesos a menys de 200 metres.

 La dona va denunciar, malgrat que li va dir «que si ho feia es carregaria fins i tot la seva àvia», i durant diversos dies, R. D. C., va estar en recerca i captura, però els agents no van trobar-lo fins que va decidir presentar-se, en companyia dels seus advocats, Carmen Sánchez Herrero i Luis Ángel Marcén, en seu policial. Immediatament va ser traslladat al Jutjat de Guàrdia el magistrat del qual va acordar la llibertat provisional sense prendre cap mesura de protecció.

Abans, l’UFAM havia emès un informe en el qual destacava «la necessitat de considerar les actituds de R. D. C. com a altament perilloses perquè no es basen en les amenaces bolcades contra la seva exparella, sinó que ha tingut acovardida gran part de la seva família als quals els ha fet partícip de ‘la seva desgràcia’». «Segons manifesta el mateix detingut es troba actualment de baixa laboral per depressions i ansietat, afegint que intenta passar aquest mal moment consumint cocaïna, ‘speed’, haixix i alcohol», destaquen els agents que afegeixen que «per l’experiència policial en el seguiment de casos similars, aquesta combinació de problemes psiquiàtrics amb ingesta de drogues pot portar a pertorbar en gran manera les seves capacitats i a ennuvolar-li la visió de la realitat».

Notícies relacionades

Per tot això, i pels seus antecedents policials de maltractaments físics i atemptat a l’autoritat, van considerar que el risc era extrem i van sol·licitar que, almenys, acordés un control a través d’una polsera telemàtica. No va ser concedida.

Per això la dona va estar sent protegida les 24 hores i de forma presencial per agents del Cos Nacional de Policia que no es va separar d’ella per evitar que el seu agressor s’acosti. Amb l’internament al centre penitenciari de Zuera la situació d’alarma es va reduir a nivell baix, tot i que tot això podria canviar si abandona la presó i torna a enviar missatges amenaçadors en els quals li diu que «acabarà al cementiri de Torrero».