Fridays for Future

Els joves lideren la lluita al carrer contra el canvi climàtic

  • El moviment ‘Fridays for Future’ dirigit per estudiants exigeix una acció urgent sobre la crisi climàtica

  • Pretenen pressionar els legisladors i decideixen canviar els seus hàbits.

3
Es llegeix en minuts

Els carrers s’han convertit en els últims temps en l’escenari de les grans reivindicacions ambientals liderades, en molts casos, per persones molt joves, que han agafat les regnes de la lluita contra la crisi climàtica. Aquest dilluns, per exemple, milers de persones s’han donat cita a Trafalgar Square per celebrar una ‘cerimònia d’obertura’ de la qual ells han denominat Rebel·lió Impossible. La mobilització es produeix després que l’últim informe de l’IPCC suggerís que la civilització pot haver passat un punt d’inflexió crucial en les emissions de diòxid de carboni.

Els organitzadors de la protesta, el moviment Extinction Rebellion (XR), han aconseguit col·lapsar el centre de la capital britànica i han anunciat que mantindran les concentracions fins que el govern de Boris Johnson accepti la seva nova demanda d’«aturar totes les noves inversions en combustibles fòssils immediatament, recolzant una transició justa».

Un altre dels moviments destacats en la lluita pel futur del planeta és ‘Fridays for Future’, format per estudiants de secundària i universitaris que fa tres anys van decidir no assistir a classes i participar en manifestacions per reclamar accions i impedir un pròxim escalfament global i lluitar contra el canvi climàtic. Després d’una aturada provocada per la pandèmia del coronavirus, l’organització ha recuperat les seves activitats amb força des de fa uns mesos.

Dirigit i organitzat pels mateixos joves (alguns d’ells encara adolescents), l’organització va començar les seves activitats l’agost del 2018, quan Greta Thunberg, de llavors 15 anys, va iniciar una vaga escolar pel clima. Cansada de veure la falta de voluntat de la societat i com es mirava cap a un altre costat, Thunberg va exigir una acció urgent sobre la crisi climàtica asseient-se davant el Parlament suec cada dia escolar en les tres setmanes prèvies a les eleccions sueques.

Una aturada cada divendres

Amb l’esperança que la humanitat pugui canviar, evitar els pitjors desastres climàtics i construir un futur millor, el divendres 8 de setembre, Greta i els seus companys en vaga escolar van decidir seguir fins que les polítiques sueques proporcionessin un camí segur. Van crear el hashtag #FridaysForFuture i van encoratjar joves de tot el món a unir-s’hi. Això va marcar el començament de la vaga escolar mundial pel clima. La seva crida a l’acció va provocar un despertar internacional i diferents estudiants i activistes es van reunir a tot el món per protestar davant els seus parlaments locals i ajuntaments.

L’objectiu del moviment és pressionar moralment els legisladors, fer que escoltin els científics i després prendre mesures per limitar l’escalfament global. 

El moviment #Fridays4Future es va introduir a Catalunya i Espanya a través dels estudiants de la Universitat de Girona (UdG). Van prendre consciència del repte climàtic que té actualment la humanitat i van portar a terme iniciatives per pressionar els poders públics espanyols i catalans per la seva inactivitat davant els efectes del clima en el futur. El que va començar sent una protesta davant les institucions gironines va arribar a representar Espanya en la trobada de joves europeus que coordinen el moviment #Fridays4Future davant el Parlament Europeu. A partir d’aquí el moviment s’ha estès per tot Espanya gràcies a les xarxes.

L’exigència dels joves

Notícies relacionades

El 15 de març del 2019, les vagues escolars van començar a tenir lloc a més de 2.000 ciutats del món. Es va estimar que entorn d’1,4 milions d’alumnes de tot el món van participar en aquest moviment. 150 estudiants del grup de coordinació global de la vaga pel clima liderada pels joves el 15 de març, incloent-hi Thunberg, van publicar una carta oberta al diari britànic ‘The Guardian’ manifestant la seva profunda preocupació pel futur i la importància de tractar aquesta crisi climàtica com el que és: «És l’amenaça més gran en la història de la humanitat i no acceptarem la inacció de les persones que prenen les decisions a escala mundial». A la carta asseguraven que el canvi climàtic ja està passant i la gent s’està morint. Exigien també, la responsabilització i solució d’aquesta crisi per part dels responsables de la presa de decisions del món. «Ens heu fallat en el passat. Si continueu fallant en el futur, els joves farem que el canvi passi per nosaltres mateixos».

És per això, que els joves s’han apoderat i lideren aquest moviment. No només ho fan amb manifestacions sinó que també han decidit canviar els seus hàbits del dia a dia per evitar aquest escalfament global i canvi climàtic.