Davant la cinquena onada

El fre en la vacunació obliga les comunitats a canviar l’enfocament

  • Cada vegada són més els territoris que redueixen de sis a dos mesos el termini per vacunar els que han tingut la Covid

  • El PP carrega contra Sánchez per «incomplir» el seu compromís de tenir el 70% de la població immunitzada en aquestes dates

El fre en la vacunació obliga les comunitats a canviar l’enfocament
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Durant la major part d’aquest any, hi havia a Espanya molts més ciutadans que volien vacunar-se al més aviat possible i no hi havia dosis disponibles. Ara passa el contrari. Hi ha dosis i un sistema sanitari capaç d’inocular-les en poc temps, però falten avantbraços disposats a rebre la punxada. Les vacances d’estiu, l’elevat nombre de contagis en aquesta inesperada cinquena onada i el fet que els més joves, que són majoritàriament els que falten per immunitzar, considerin que no corren un greu risc han frenat el ritme de vacunació. Entre l’1 i el 18 de juliol, més de sis milions de persones van rebre la pauta completa. En el mateix període de l’agost han sigut la meitat, una aturada que posa en perill la meta d’assolir el 70% de la població total a final de mes (un objectiu en si mateix més polític que sanitari) i ha provocat que les autonomies busquin nous enfocaments, mentre el PP critica el Govern.

Davant l’impacte d’aquesta cinquena onada, els motius de la qual es troben en la capacitat més gran de transmissió de la variant delta, el final de gran part de les restriccions i l’augment dels contactes socials, cada vegada són més els territoris que han decidit reduir de sis mesos a dos el termini per vacunar amb una sola dosi els que han tingut la Covid. Catalunya, el País Valencià, Euskadi, Aragó, Extremadura, les Balears i Navarra ja han fet el pas. Altres autonomies estudien fer-lo, en una iniciativa que pot ajudar a recuperar el ritme a mitjà termini. Sobretot ara, després d’un juliol en què es van disparar els contagis, una tendència que fa setmanes que es reverteix . La incidència ronda en aquests moments els 360 casos per cada 100.000 habitants, davant els 700 del mes passat. 

Alhora, diverses comunitats han optat també per intentar rescatar aquells que per la seva edat s’haurien d’haver vacunat ja. Sobretot, els més grans de 40 anys que no han rebut cap dosi o no han completat la pauta, un col·lectiu que supera els 2,5 milions de persones. 

I després és la immunització sense cita prèvia. Amb una part important dels ciutadans de vacances, fora del seu lloc de residència, la iniciativa pot suposar una valuosa ajuda, assenyalen els experts. Catalunya, per exemple, ha recorregut a camions i autobusos convertits en punts de vacunació itinerants. En aquest sentit, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va animar a «seguir» per aquest camí dimecres passat durant el Consell Interterritorial, una convocatòria en la qual el Govern i les autonomies es van emplaçar a reunir més evidències científiques i que l’Agència Europea del Medicament es pronunciï la setmana que ve abans d’adoptar una decisió sobre una possible tercera dosi de reforç.  

Una campanya exitosa

Malgrat l’actual frenada, la campanya de vacunació està sent una història d’èxit, en part per l’accessibilitat del sistema i en part per la resposta positiva de la població: el ritme a Espanya és superior al de la mitjana europea. Entre els països més poblats de tot el món, es troba al capdavant al costat del Canadà. Gairebé el 65% de la població ja té la pauta completa i més del 10% n’ha rebut almenys una dosi. 

Notícies relacionades

No obstant, el PP ha decidit situar aquest assumpte al centre de la seva tasca d’oposició, demanant explicacions al president del Govern, Pedro Sánchez, i criticant que no reti comptes. «Avui incompleix la seva promesa de vacunar el 70%. Ha de donar la cara», va dir dimecres el líder dels conservadors, Pablo Casado. El seu partit, alhora, va demanar la compareixença en el Congrés de Darias, al·ludint al compromís que va adquirir Sánchez fa tres mesos, abans de la cinquena onada i la frenada a la vacunació de l’agost.

«Som a només 100 dies d’aconseguir la immunitat de grup, d’aconseguir el 70% de la població espanyola vacunada i, per tant, immunitzada», va dir el cap de l’Executiu el 10 de maig passat. El termini es va complir dimecres i l’objectiu no s’ha aconseguit. En tot cas, el concepte «immunitat de grup», segons el qual a partir que determinat percentatge de població estigui protegida davant el virus aquest perd la capacitat de propagar-se, ha hagut de redefinir-se amb la variant delta. Alguns epidemiòlegs el situen en un 90%; d’altres consideren que és millor oblidar-se’n. Tot i així, Sanitat, i el mateix Sánchez, van reaccionar a les crítiques del PP presumint que ja s’havia vacunat «el 70% de la població diana»: els més grans de 12 anys, perquè per als menors encara no hi ha una vacuna aprovada. Però aquest no va ser el compromís del president.