Més vacunats, menys voluntaris

Les conseqüències de la pandèmia: cada vegada hi ha menys donants de sang

  • La iniciativa ha disminuït a causa del coronavirus i cada vegada hi ha més països que ho han prohibit als acabats de vacunar

donacion-sangre

donacion-sangre

2
Es llegeix en minuts
Reuters

Mentre els ciutadans preocupats fan cua per vacunar-se de la Covid perquè la pressió als hospitals es relaxi, hi ha una condició que condiciona i afecta directament els sanitaris: la falta de donacions de sang.

¿Per què falten donants?

Cada vegada són més els països que no permeten que els acabats de vacunar donin sang, de la mateixa manera que ho prohibeixen als que s’estan recuperant del coronavirus. Per exemple, a Corea del Sud, els ciutadans no poden donar sang en els set dies després de la vacuna de la Covid.

Per aquesta raó, els bancs de sang estan alarmant els seus baixos nivells de sang, ja que les restriccions per donar sang cada vegada són més grans, i el fet de quedar-se a casa o fer quarantena està afectant la iniciativa de donar sang, i per tant, cada vegada hi ha menys voluntaris.

Així, l’Associació Mèdica de Corea (KMA) ha llançat una campanya per a la donació de sang, on els metges recorden i avisen que aquesta acció és essencial, ja que hi ha pacients que necessiten amb urgència ser operats, o fer-se transfusions en situacions d’emergència. Així ho ha afirmat la portaveu de KMA, Park Soo-hyun: «Hi ha hagut moltes vegades en què els hospitals ens han notificat que havien de posposar cirurgies o tractaments per falta de sang».

Més preocupacions

Notícies relacionades

També han afectat la disminució de voluntaris les onades d’infeccions impulsades per la variant delta –que és altament transmissible– i l’extensió de les quarantenes, segons un estudi de Reuters de la situació de diversos països. A Tailàndia, els casos confirmats ja han pujat al milió aquest divendres, i les autoritats han reportat un increment de les morts en les últimes setmanes. «Amb la situació de la pandèmia, no hi ha gaire gent que estigui donant sang, per tant no és suficient per a totes les operacions, i algunes les hem hagut de posposar», ha afirmat Piya Kiatisewi, una cirurgiana a l’Hospital Lerdsin, a Bangkok.

Com a Corea del Sud, Rússia ha prohibit les donacions de sang de les persones que estiguin vacunades amb la pauta completa, que en el seu cas no poden donar en un mes sencer, no només set dies. Tampoc han acceptat donacions de sang dels que estiguin a la meitat de la pauta de vacunació.