Energia

Un laboratori dels EUA anuncia un «avanç històric» en la fusió nuclear

  • L’experiment col·loca els investigadors molt a prop del llindar d’ignició, segons el comunicat, és a dir, el moment en què l’energia produïda supera la utilitzada per provocar la reacció

Una cámara gigante de la planta de ignición nuclear (NIF, National Ignition Facility) de California, donde se realizan las pruebas de fusión nuclear con rayos de 192 láseres.

Una cámara gigante de la planta de ignición nuclear (NIF, National Ignition Facility) de California, donde se realizan las pruebas de fusión nuclear con rayos de 192 láseres. / AFP

2
Es llegeix en minuts

Un laboratori públic nord-americà va celebrar dimarts un «avanç històric» després d’haver produït a través de la fusió nuclear més energia que mai abans, suscitant l’entusiasme de científics de tot el món.

L’experiment, que va tenir lloc el 8 d’agost a la Instal·lació Nacional d’Ignició (NIF) a Califòrnia, «va ser possible gràcies a la concentració de la llum de làsers», no pas menys de 192, «en un objectiu de la mida d’un perdigó» de caça, explica un comunicat de premsa.

Això va tenir l’efecte de «produir un punt calent del diàmetre d’un cabell, i va generar més de 10 trilions de watts per fusió, durant 100 bilionèsimes de segon».

Es tracta de vuit vegades més energia que durant els últims experiments portats a terme a la primavera boreal.

La fusió nuclear és considerada pels seus defensors l’energia del demà, en especial perquè genera pocs residus i res de gasos amb efecte d’hivernacle.

És diferent de la fissió, tècnica utilitzada actualment a les centrals nuclears que consisteix a trencar els enllaços de nuclis atòmics pesants per recuperar l’energia.

La fusió és el procés invers: es «casen» dos nuclis atòmics lleugers per crear-ne un de pesant. En aquest cas dos isòtops (variants atòmiques) d’hidrogen, els quals donen naixement a l’heli.

Aquest procés és el que passa a les estrelles, inclòs el nostre Sol.

«Aquest avanç col·loca els investigadors molt a prop del llindar d’ignició», segons el comunicat, és a dir, el moment en què l’energia produïda supera la utilitzada per provocar la reacció.

Ja estan en marxa els preparatius per reproduir aquest experiment, que portarà «diversos mesos», va dir el comunicat, que especifica quina informació més detallada es publicarà en una revista científica.

«Aquest resultat és un avanç històric per a la investigació de la fusió per confinament inercial», va dir Kim Budil, director del Laboratori Nacional Lawrence Livermore, del qual depèn el NIF.

«Els equips de NIF han realitzat un treball extraordinari», va comentar el professor Steven Rose, codirector del centre d’investigació en aquesta àrea de la universitat Imperial College London. «Aquest és l’avanç més significatiu en la fusió inercial des dels seus inicis el 1972».

Notícies relacionades

«Transformar aquest concepte en una font d’energia elèctrica renovable serà probablement un procés llarg i suposarà superar importants desafiaments tècnics», va matisar, no obstant, Jeremy Chittenden, codirector del mateix centre a Londres.

A França, el projecte internacional Iter també té per objectiu controlar la producció d’energia a partir de la fusió d’hidrogen. El muntatge del reactor va començar fa un any en el departament de les Boques del Roine.