Enviades a la presó

Dues detingudes per estafar 43.000 euros a gent gran que vivien sols amb falses revisions de gas

L’organització havia aconseguit una base de dades d’avis vulnerables i es guanyava la seva confiança amb un tracte molt cordial per aconseguir el PIN bancari

4
Es llegeix en minuts
EFE

Els Mossos d’Esquadra van detenir dijous passat dues dones de 22 i 25 anys, de nacionalitat peruana i argentina, respectivament, i que han ingressat a la presó com a presumptes autores dels delictes d’estafa, furt i estafes bancàries amb targeta, per valor de 43.000 euros, a avis amb falses revisions del gas a Barcelona i poblacions veïnes. Segons ha informat aquest dimecres la Policia de la Generalitat, també han quedat investigades tres persones més, dos homes i una dona.

Una sèrie de denúncies de persones d’edat avançada en relació amb estafes portades a terme per falses revisores del gas van posar en alerta els investigadors, que de seguida es van adonar d’un element diferent respecte de l’operativa usual en aquesta activitat delictiva: habitualment, els que porten a terme les estafes i furts de falsos revisors són homes que vesteixen un uniforme que suposadament els identifica com a personal d’empreses de subministraments. Però en aquesta ocasió, es trobaven, de manera coincident, que qui representava aquest rol eren dues dones joves, de bona presència i tracte cordial, fet que generava confiança en les víctimes.

D’altra banda, les arrestades disposaven d’alguna manera d’una base de dades de persones que responien a un perfil de vulnerabilitat: avis que vivien sols.

Així actuaven

Així actuavenLes arrestades, en coordinació amb altres investigats, havien dissenyat una operativa delictiva que funcionava de la següent manera: elegien les víctimes amb trucades sistemàtiques a persones d’edat avançada de manera aleatòria, fins que en trobaven alguna que accedia a rebre la visita a la seva casa de presumptes operaris d’algun dels seus serveis de subministraments.

El fet que quan rebien la trucada les interlocutores es dirigissin pel nom i cognoms els generava encara més confiança i per aquesta raó concertaven la trobada. Una vegada dins del pis les dues dones feien veure que revisaven la caldera i demanaven que els deixessin veure les factures antigues per comprovar que tot estava correcte.

Segons aquestes fonts, en tot moment el seu comportament era molt cordial i pròxim, de manera que les víctimes continuaven fiant-se’n.

Llavors, els feien creure que hi havia algun error a les factures que havia generat uns càrrecs excessius i que farien els tràmits per tornar-los els diners que havien pagat de més, per a la qual cosa els demanaven el número PIN associat a la seva llibreta o targeta amb el pretext que era imprescindible per portar a terme la devolució. Paral·lelament, un altre dels falsos operaris accedia al pis per la porta principal, que les dues dones s’havien encarregat de deixar entreoberta, per localitzar la llibreta o targeta.

Una vegada s’havien apoderat i en disposició del PIN que les dues estafadores els havien proporcionat, ja podien operar de tres maneres diferents: compres de productes a través d’internet, transferències a comptes de testaferros a canvi d’una comissió i extraccions en caixers de diners en metàl·lic.

En aquest cas, sempre miraven de fer-ho de manera que protegissin al màxim la seva identitat, amb mascareta o amb altres complements que els ocultessin parcialment el rostre, conscients de les càmeres que hi ha en les entitats bancàries.

Víctimes vulnerables

La vulnerabilitat de les víctimes, persones grans amb ingressos molt limitats en la majoria de casos, es traduïa en la precarietat econòmica en la qual quedaven una vegada els havien sostret els pocs diners que tenien, per la qual cosa havien d’acudir a la xarxa de familiars i amics per poder fer front a les despeses mensuals. És per això pel que els fets han tingut la consideració de greus i la Fiscalia ha sol·licitat una pena més contundent a partir dels delictes investigats.

Els investigadors del Grup de multireincidents de l’àrea d’Investigació Criminal de Barcelona i de les Unitats d’Investigació de les comissaries de Sant Martí, Sant Andreu i Cornellà també van poder identificar i detenir qui feia tasques de conductor, que va quedar en llibertat amb càrrecs, a més d’a dues de les persones que rebien les transferències bancàries dels comptes de les víctimes.

Fins al moment els agents han pogut acreditar que els investigats s’haurien apoderat de prop de 43.000 euros de 13 víctimes a les poblacions de Barcelona, Cornellà, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona.

Notícies relacionades

Cal destacar que en el cas d’una de les víctimes de Cornellà, a més d’emportar-se diners en metàl·lic, també li van robar joies per valor de 17.000 euros. Els investigadors continuen treballant per determinar si hi ha hagut altres víctimes.

Divendres passat, dia 13, les dues arrestades van passar a disposició judicial i van ingressar a la presó per ordre del Jutjat d’Instrucció número 1 de Cornellà de Llobregat (Barcelona). La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.