Tractament prometedor

Brussel·les avalua l’ús d’un antiinflamatori en pacients amb Covid-19 greu

  • El tocilizumab, que s’utilitza per a l’artritis reumatoide, podria ser adequat en adults que ja estiguin rebent corticoesteroides i oxigen addicional

  • Un assaig al Regne Unit constata que pot reduir per si sol un 4% la mortalitat

Brussel·les avalua l’ús d’un antiinflamatori en pacients amb Covid-19 greu
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Europea del Medicament (EMA) ha començat a avaluar aquesta setmana l’ús del fàrmac antiinflamatori tocilizumab (RoActemra) –que habitualment s’utilitza per tractar l’artritis reumatoide– com a possible tractament per a adults hospitalitzats de gravetat amb Covid-19 i que ja estan rebent corticoesteroides i oxigen addicional.

L’organisme regulador analitzarà l’extensió de l’ús d’aquest medicament amb aquest tipus de pacients, «a causa de la seva capacitat per bloquejar l’acció de la interleucina-6, una substància produïda pel sistema immunològic del cos en resposta a la inflamació, cosa que juga un paper important» en la malaltia causada pel SARS-CoV-2.

El comitè de medicaments humans (CHMP) de l’EMA portarà a terme una «avaluació accelerada» de les dades presentades pel desenvolupador per recolzar la seva sol·licitud d’ampliar l’ús d’aquest fàrmac a la Unió Europea (UE), cosa que inclou els resultats de quatre grans estudis autoritzats en pacients hospitalitzats amb Covid-19 en estat de gravetat.

El CHMP calcula poder acabar la seva avaluació d’aquest medicament a mitjans del pròxim mes d’octubre, tret que necessiti informació addicional per part de la farmacèutica.

Reducció de la mortalitat

Les conclusions a què arribi aquest comitè, juntament amb qualsevol altra condició addicional per a la possible extensió, s’enviaran llavors a la Comissió Europea, que és qui té l’última paraula a l’hora d’emetre una decisió final legalment vinculant i aplicable a tots els Estats membres de la UE.

L’ús de RoActemra ja està autoritzat a la UE des del 2009 per tractar, entre d’altres, adults amb artritis reumatoide de moderada a greu o nens a partir d’1 any amb artritis idiopàtica juvenil sistèmica en qui altres tractaments no han funcionat prou bé.

Notícies relacionades

Segons els resultats d’un assaig clínic divulgat el febrer al Regne Unit, el tocilizumab, que s’aplica per via intravenosa, pot reduir per si sol un 4% la mortalitat per Covid-19, i el seu efecte s’amplifica al ser utilitzat en combinació amb el corticoide.

Aquest efecte en la mortalitat s’ha identificat en pacients hospitalitzats amb hipòxia –dèficit d’oxigen– i «inflamació significativa» que han necessitat ventilació mecànica invasiva, segons un comunicat emès pels responsables de l’assaig Recovery, dirigit per la Universitat d’Oxford.