Banda criminal

Cau a Màlaga ‘el Monjo’, un perillós líder del crim organitzat irlandès

  • Formava part del clan familiar conegut com a Kinahan, autor de diversos delictes tant a Irlanda com a la Costa del Sol espanyola

Cau a Màlaga ‘el Monjo’, un perillós líder del crim organitzat irlandès

La Opinión de Málaga

3
Es llegeix en minuts
EFE

Es diu Gerry Hutch, té 58 anys i és conegut a Irlanda com a ‘the Monk’ (‘el Monjo’). Es tracta d’un dels delinqüents més buscats al seu país, líder d’una banda criminal a qui s’acusa d’assassinat i que recentment ha sigut detingut a Fuengirola (Màlaga) per la Guàrdia Civil.

Del seu arrest ha informat aquest dimarts la Direcció General de l’institut armat en un comunicat en el qual ressalta que, segons la Garda Siochana (Policia irlandesa), el detingut formava part del clan familiar conegut com a Kinahan, autor de diversos delictes tant a Irlanda com a la Costa del Sol espanyola.

Després d’una disputa interna es va produir una escissió dins del clan i va sorgir un altre grup criminal dirigit per Hutch, que va entaular una ferotge guerra contra la seva banda rival que ha deixat prop d’una vintena de morts dels dos bàndols entre Irlanda i Espanya.

Un enfrontament que es va endurir encara més quan el nebot de Hutch va ser assassinat el 2015 a la localitat malaguenya de Mijas, en una acció de la qual el detingut va culpar el clan Kinahan.

Les autoritats irlandeses consideren Hutch responsable dels fets ocorreguts a l’hotel Regency de Dublín el 2016. Homes de la seva banda, disfressats de policies, van assassinar amb armes de guerra un membre del clan rival durant la pesada prèvia a un combat de boxa, en una clara venjança.

El germà de Hutch, Eddie, va ser cosit a trets aquell mateix any.

De Lanzarote a Fuengirola

Segons han explicat a Efe fonts de la investigació, la Policia irlandesa es va posar en contacte amb l’Equip de Fugits de la Justícia de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil per coordinar la recerca de Hutch, ja que sospitaven que havia fugit a Espanya.

Hutch estava acusat d’assassinat al seu país, que va activar una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE).

Les indagacions portades a terme van ubicar el fugitiu a Lanzarote, però dos dies abans que els agents de l’UCO hi acudissin, Hutch va agafar un vol a Màlaga amb bitllet de tornada, que no va arribar a utilitzar.

A més, com van comprovar els investigadors, va deixar d’operar amb la seva targeta de crèdit i comptes bancaris i realitzava els pagaments en metàl·lic. A l’abril se li va perdre el rastre.

Amb la informació aportada per la Garda Siochana, els agents de l’UCO van anar assetjant el fugit, amb un seguiment a la seva dona i al seu cercle d’amistats.

Després de diverses indagacions, els agents el van localitzar a la terrassa d’una vivenda d’un bloc de pisos de la plaça de la Constitución de Fuengirola.

Allà residia però comptava amb una xarxa logística que el proveïa del necessari per no haver de sortir del seu amagatall.

Sotmès a una estreta vigilància, dijous passat els agents van observar com sortia del seu domicili i caminava pels freqüentats carrers del centre de la localitat malaguenya.

Estava molt centrat en la seva seguretat i realitzava nombroses parades i canvis de marxa. Finalment va entrar en un conegut restaurant per menjar amb la seva dona i quan estava mirant la carta, va ser detingut pels agents de la Guàrdia Civil.

En el moment de l’arrest portava un passaport fals de Croàcia, han indicat les mateixes fonts.

Les autoritats irlandeses van emetre una Comissió Rogatòria Internacional per sol·licitar la pràctica d’una entrada i registre a la vivenda de Fuengirola, que es va portar a terme divendres passat, dia 13.

Notícies relacionades

A més de l’Equip de Fugits de la Justícia de l’UCO han col·laborat en l’operatiu la Garda Siochana i Europol, així com el Grup d’Acció Ràpida (GAR) de la Guàrdia Civil en el moment de la detenció i diferents unitats de la Comandància de l’institut armat a Màlaga.

El detingut va ser posat a disposició del Jutjat d’Instrucció número 2 de l’Audiència Nacional en funcions de guàrdia, que va decretar el seu ingrés a la presó.