Segons Gordon Brown

Una cimera d’emergència sobre vacunes agilitaria l’ajuda a l’Àfrica

L’exprimer ministre britànic lidera una campanya perquè els països més rics comparteixin més el cost de vacunar les persones als països en desenvolupament

Una cimera d’emergència sobre vacunes agilitaria l’ajuda a l’Àfrica
1
Es llegeix en minuts
Reuters

Els líders nord-americans, britànics i italians han de celebrar una cimera d’emergència davant l’Assemblea General de l’ONU per posar fi a la desigualtat de vacunes i enviar més injeccions a l’Àfrica i altres nacions de baixos ingressos, va dir l’exprimer ministre britànic Gordon Brown.

Brown, primer ministre entre el 2007 i el 2010, ha estat liderant una campanya perquè els països més rics comparteixin més el cost de vacunar les persones als països en desenvolupament, molts dels quals tenen baixes taxes d’inoculació i augment de casos.

Va fer una crida al president nord-americà Joe Biden, al primer ministre britànic Boris Johnson i al primer ministre italià Mario Draghi, president del Grup de les 20 nacions riques, perquè celebrin la cimera abans del setembre, quan els líders mundials participaran en l’Assemblea General de l’ONU.

Va demanar als líders que posin fi al «domini» sobre les vacunes de les nacions riques amb excés d’oferta, i que ajudin l’Àfrica i altres països de baixos ingressos amb les finances i la logística.

«El seu lideratge pot garantir el finançament per desenvolupar la capacitat de fabricació africana a llarg termini i desbloquejar les barreres a les compres africanes de vacunes ara i durant l’any vinent», va dir Brown en un comunicat dilluns.

«Només la intervenció al més alt nivell de Joe Biden, Boris Johnson i l’actual president del G-20, Mario Draghi, en una cimera mundial sobre vacunes el pròxim mes pot acabar amb aquesta desigualtat de vacunes que avergonyeix el món».

Els líders de les economies avançades del Grup dels Set (els Estats Units, la Gran Bretanya, el Canadà, França, Alemanya, Itàlia i el Japó) van acordar al juny proporcionar mil milions de dosis als països més pobres per a finals del 2022.

Notícies relacionades

Però Brown va dir que la majoria no s’enviaran a l’Àfrica, on menys del 2% de les persones han sigut completament vacunades, fins a l’any vinent.

«L’amenaça més gran a la qual tots ens enfrontem prové de la propagació de Covid i la mutació desinhibida als països pobres no vacunats», va dir.