Distorsió en el sistema

Un de cada 10 catalans no es presenta a la cita de la segona dosi de la vacuna

Si no s’ha anul·lat la reserva, no és possible acudir sense avisar als punts de vacunació

Barcelona 26/04/2021 Vacunación masiva con Astrazeneca en la Fira de Barcelona Foto Ferran Nadeu

Barcelona 26/04/2021 Vacunación masiva con Astrazeneca en la Fira de Barcelona Foto Ferran Nadeu / Ferran Nadeu (Delegaciones)

1
Es llegeix en minuts

Un 10% de les persones que tenen hora per a la inoculació de la segona dosi a Catalunya de la vacuna no es presenta a la cita. La directora de Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha assegurat en una entrevista a RAC-1 que això provoca una important «distorsió» en el sistema de vacunació perquè queden sense administrar moltes de les dosis previstes.

Craywinckel ho ha atribuït tant que «la gent prioritza el descans i les vacances» com «a una percepció de seguretat que és una fal·làcia, perquè ningú pot prendre’s la pandèmia com una banalitat».

Ha dit que espera que els que no estan acudint a rebre la segona dosi ho facin quan tornin de vacances, però ha advertit que hauran de fer-ho demanant cita, no presentant-se sense avisar als punts de vacunació, ja que aquesta mesura està pensada per a la primera dosi i, en el cas de la segona, el sistema no permet la vacunació sense abans anul·lar la cita anterior.

El toc de queda

Craywinckel ha admès que li fan «por» algunes imatges de «bars, restaurants i sales que munten festes a les tardes» i ha apostat per allargar el toc de queda després del 20 d’agost. «Entenc la necessitat de recuperar l’oci, però o intentem no posar-ho fàcil al virus o no en sortirem», ha afegit.

S’ha mostrat partidària d’obrir el debat sobre l’obligatorietat del certificat Covid per entrar en bars i restaurants, però ha rebutjat posar data a la hipotètica posada en marxa de la mesura: «Hem de posar tots els mecanismes perquè la gent es vacuni i que, si no ho fas, et sigui més complicat desenvolupar el dia a dia», ha dit.

La tercera dosi

Notícies relacionades

Sobre el debat de la tercera dosi ha aclarit que existeix la possibilitat que arribi a la tardor, tot i que ha dit que no s’aplicarà a grups d’edat sencers i ha demanat que, si es posa en marxa, sigui tenint en compte «cada cas en cada moment».

«No podem parlar de fer-ho en les residències en general, perquè hi pot haver alguns residents que sí que el necessitin, però que també la necessiti gent que viu a casa seva, de manera que hem d’adoptar una estratègia de ciència més que de logística», ha explicat.