Efectes de la crisi climàtica

L’onada de calor portarà nits tòrrides de fins a 30 graus a mitjanit

  • Aquest fenomen impacta amb especial intensitat a les ciutats costaneres, on el mar contribueix a l’augment de les temperatures, i les grans metròpolis

  • Les projeccions de l’Aemet apunten que el nombre de nits tropicals podria augmentar fins a un 30% en els pròxims anys

A1-121516221.jpg

A1-121516221.jpg / JORDI COTRINA (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La primera onada de calor de l’estiu portarà una setmana de nits tòrrides a pràcticament tot Espanya. Segons explica la meteoròloga Mar Gómez, d’eltiempo.es, els termòmetres no baixaran dels 20 graus ni tan sols en les hores més fresques del dia. A Barcelona, per exemple, el pronòstic apunta que les pròxims mitjanits la temperatura podria estar per sobre dels 25 graus centígrads, amb registres que podrien acostar-se fins i tot als 30 graus. A això caldria sumar que, a més, la calima afegirà una intensa xafogor a les ja altes temperatures. Amb aquestes condicions, doncs, tot apunta que serà complicat dormir durant aquests dies d’extrema calor.

A Espanya, segons recull un article de la delegació valenciana de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), es viuen més de 50 nits tropicals a l’any. Aquest fenomen impacta amb especial intensitat les ciutats costaneres (on el mar contribueix a l’augment de la temperatura) i les grans metròpolis (on l’estructura urbana impedeix la circulació de l’aire i crea les anomenades ‘illes de calor’). Tot apunta que l’avanç de la crisi climàtica també augmentarà aquest tipus de fenòmens. De fet, segons projeccions de l’Aemet, cap a finals de segle el nombre de nits tropicals podria augmentar fins a un 30%.

«Aquesta onada de calor arriba a causa de l’entrada d’una massa d’aire càlid procedent del nord de l’Àfrica que, combinada amb altes pressions i l’alta insolació típica d’aquesta temporada, dispararà els termòmetres des de dimecres fins, com a mínim, dilluns que ve», comenta Gómez. «No és la mateixa massa d’aire càlid que va afectar Itàlia i Grècia la setmana passada. L’onada de calor que ve a Espanya vindrà carregada de pols en suspensió, pel que s’espera que la calor vingui acompanyada de molta calima», matisa l’experta en declaracions a EL PERIÓDICO.

Risc d’incendi

La meteoròloga explica que, tal com mostren les previsions actuals, Catalunya serà una de les comunitats més afectades per aquest fenomen. Sobretot perquè, com alerten des de la Generalitat, aquesta onada de calor ja ha disparat tots els indicadors de risc d’incendi. «Aquesta onada de calor activarà avisos de nivell vermell en gran part del territori català, tant per la intensitat del fenomen com pel risc per a la població», explica Gómez. «Els dies crítics seran dijous, divendres i dissabte», afegeix la divulgadora.

«Catalunya és davant un risc d’incendi extrem perquè les altes temperatures venen acompanyades d’un ambient molt sec. A Lleida, per exemple, s’esperen màximes de 42 graus amb una humitat relativa per sota del 20%. Normalment, una humitat per sota del 30% ja és motiu de preocupació», comenta Gómez. La meteoròloga també apunta que en aquests moments, segons mostren els registres de la conca hidrogràfica de la Catalunya interior, els embassaments catalans estan per sota de la mitjana anual. «En aquests moments, els embassaments estan al 79,19% de la seva capacitat, quan fa just un any estaven al 901,0% i la mitjana dels últims 10 anys és d’un 79,45%», comenta.

A Catalunya, una de les zones que més patirà els efectes d’aquesta onada de calor és Lleida, on s’esperen màximes de fins a 42 graus. De cara a aquest dijous, s’espera que els termòmetres voregin els 40 graus a les valls del sud del Pirineu i arribin als 43 graus a la ribera de l’Ebre de Saragossa. Divendres, l’alerta roja es traslladarà al sud de la Península, amb fins a 44 graus a la campinya sevillana i la vall del Guadalquivir de Jaén. Segons indiquen els pronòstics, la calor extrema durarà al voltant de sis dies. «Entra dins el normal per a una onada de calor», comenta Gómez. 

Alerta per calor extrema

Notícies relacionades

La meteoròloga aconsella, en la mesura possible, evitar l’exposició a les hores de més calor del dia. «Aquests dies cal evitar fer exercici a l’aire lliure, tant per la calor extrema com per la pols en suspensió. També cal tenir una especial cura amb entorns com la platja i les piscines perquè, tot i que hi anem a refugiar-nos de la calor, una mínima badada ens pot exposar a cops de calor, deshidratació i cremades solars», argumenta. 

Durant aquests dies, les autoritats sanitàries aconsellen fer especial atenció a col·lectius vulnerables als extrems de calor com persones grans, nens o pacients amb malalties cròniques. A Catalunya, la Conselleria de Salut ja ha activat un pla d’emergència per onada de calor que inclou, entre altres, un reforç del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i l’atenció telefònica a través del 061. 

Temes:

Calor