Onada de calor

Desplegament bèl·lic davant la setmana més asfixiant a Catalunya

  • La Generalitat demana suspendre les acampades i que els agricultors aparquin els seus tractors a les hores centrals del dia

  • El dispositiu de Bombers s’amplia fins als 500 efectius, 120 més que l’habitual

A1-121498401.JPG

A1-121498401.JPG / ACN

3
Es llegeix en minuts

Catalunya està aquesta setmana en un període excepcional. Almenys durant els pròxims cinc dies. Tot i que podrien ser fins i tot un o dos més. I davant aquest panorama complicat per l’onada de calor, per la baixíssima humitat relativa que hi haurà a l’ambient i per la sequera que des de fa mesos castiga els boscos, els agents rurals de Catalunya han situat al màxim nivell més de la meitat del territori. Són un total de 279 municipis, de 24 comarques, que es troben en nivell 3 i que es veuran afectats per estrictes restriccions de mobilitat i d’activitat agrícola. En casos com aquest, més val passar-se de frenada que quedar curt, considera la Generalitat.

El secretari general d’Interior, Oriol Amorós, ha avisat aquest dimecres –quan que els termòmetres ja han començat a escalar centígrads a Lleida i la Catalunya central– que el risc no és només per a la salut de les persones més vulnerables (llegeixi’s nens petits, gent d’edat avançada i malalts crònics), més susceptibles a patir cops de calor, sinó també per al medi rural, on el risc d’incendis és extrem. Amorós ha insistit que no se surti al carrer a les hores de màxima insolació i que s’evitin les feines a l’aire lliure. Ha demanat col·laboració a la ciutadania i insisteix que els bombers «han d’estar pel que han d’estar». «No volem donar-los feina que puguem evitar», ha remarcat. És per això que demana no fer ni barbacoes ni focs artificials a les festes majors que celebren desenes de municipis aquest cap de setmana.

Evidentment, que tots els fumadors s’abstinguin de llançar burilles. «L’objectiu principal no només és evitar els incendis sinó sobretot, la simultaneïtat. No podem dividir els nostres recursos. No volem afrontar quatre incendis a diferents punts de Catalunya alhora», ha dit.

Les mesures del Pla Alfa

  • Totes les activitats dels joves o rutes que es portin a terme en zones que estan qualificades de nivell 3 s’han de cancel·lar. «Els nens han de tornar a casa», ha insistit Amorós, que assegura que no hi poden haver persones al medi natural que no estiguin protegides per un edifici.

  • Se suspèn tota activitat agrícola que faci ús de maquinària entre les 10 del matí i les 8 de la nit, exceptuant la collita de fruita, en la qual l’ús de maquinària és puntual i no es pot ajornar. La Conselleria d’Agricultura ha demanat als pagesos que col·laborin en la prevenció llaurant els camps de cereal ja collits perquè actuïn com a tallafocs en cas que es declari un incendi.

  • Se suspèn tot el transport al sector forestal que hi hagi als boscos de Catalunya així com treballs en línies elèctriques entre les 10 i les 20 hores, sempre que no siguin actuacions necessàries.

  • Se suspenen els treballs de manteniment i obres en infraestructures i vies públiques en zones forestals a la mateixa franja horària. Exceptuant aquelles que indiqui el Servei Català de Trànsit.

  • S’ha de limitar la circulació motoritzada en el medi natural a tots els municipis en el nivell 3, exceptuant residents o que realitzin feines inajornables.

Notícies relacionades

Aquesta resolució de les mesures entrarà en vigor a les 00:00 hores del 12 d’agost i es mantindran fins dilluns, tot i que assegura que «hauria de començar aquesta mateixa tarda». En el cas de la tornada a casa d’alguns joves que realitzaven activitats a l’aire lliure, entrarà en vigor divendres a les 12 del migdia. Totes aquestes mesures són aplicables a les zones en risc, però per a les que no ho estan, es demana la col·laboració de la ciutadania.  Si no es compleixen aquestes peticions s’aplicarà el marc jurídic i es procedirà a prendre accions legals, ha recordat el secretari general d’Interior.

El reforç del cos de bombers

El subdirector general tècnic del cos dels Bombers de la Generalitat, Antonio Ramos, ha afegit que s’ha reforçat el personal de guàrdia a prop de 500 efectius, quan en una situació habitual compten amb una dotació de guàrdia de 380 efectius diaris. D’aquesta manera es podran reforçar tots els parcs de bombers, obrir els voluntaris i actuar amb rapidesa per evitar la simultaneïtat d’incendis. Ha assegurat també que no només es reforçaran totes les sales de control i tot l’àmbit de suport de les intervencions per tal de poder donar cobertura en cas de simultaneïtat.