Seqüeles de la pandèmia

Els joves de la Covid: «No sabem què fer i estem atabalats»

  • L’Ajuntament de Sant Boi desenvolupa un pla de xoc, dotat amb un milió d’euros, per atendre les necessitats emocionals i socials d’adolescents i joves entre 12 i 18 anys

A1-119090710.jpg

A1-119090710.jpg / Manu Mitru (EPC)

3
Es llegeix en minuts

«Cada vegada hi ha més adolescents que necessitem recolzament i atenció». Són les paraules d’Alvin, un estudiant de Sant Boi de Llobregat que considera que no hi ha prou ajudes per a ells. Alvin explica que la pandèmia ha fet que la seva generació senti, en general, una sensació d’aclaparament i malestar. «És una etapa de la vida molt important en la qual ens trobem a nosaltres mateixos i necessitem ajuda», recalca.

La situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus ha implicat una alteració emocional i afectació en la salut mental de la població. El canvi de rutines, la incertesa i l’aïllament, entre altres qüestions, han afectat de manera particular joves i adolescents, en un moment de creixement i coneixement personal, amb les conseqüències en les seves actituds i conductes que això pot ocasionar. Davant aquesta problemàtica, l’Ajuntament de Sant Boi ha destinat un milió d’euros per desenvolupar un pla de xoc que atengui les necessitats emocionals i socials de la població d’entre 12 i 18 anys. Un pla que aborda per primera vegada la gestió pública d’aquests efectes i posa l’èmfasi en les emocions i la salut mental. Una de les mesures és facilitar també la contractació de joves de la ciutat perquè s’encarreguin de la prestació de diferents serveis.

El juny del 2020 va sorgir des de l’ajuntament, a causa de la situació sanitària, la necessitat d’intervenir per treballar amb els adolescents i joves a causa de la seva vulnerabilitat psicològica durant la pandèmia. Van decidir treballar partint de tres línies: l’acompanyament emocional i gestió del benestar personal, la gestió de l’espai públic i la igualtat d’oportunitats, amb un recolzament econòmic, acadèmic i amb accés i ús de tecnologies. Més endavant, una vegada es va obrir l’oportunitat de sortir al carrer, en el pla es va obrir una altra línia de participació i oci i oferta cultural. A partir d’aquí, el pla s’ha elaborat juntament amb les entitats.

Més enllà de la pandèmia

L’Alvin, estudiant de quart d’ESO a l’institut Rafael Casanova, forma part del grup Centre Obert Gingko-Iniciatives Solidàries, una de les associacions implicades en el projecte. Ell mateix va participar en la presentació del pla de xoc i s’encarrega de donar imatge i representar els adolescents. Reivindica la importància d’aquest pla i d’un suport psicològic extra no només ara en la situació en què es troben per la pandèmia, sinó de manera continuada.

Notícies relacionades

La Fátima és una altra adolescent de 14 anys i també forma part del mateix grup. Igual que l’Alvin, a més de creure en la importància d’aquest projecte, demana i pensa que s’hauria d’aplicar en més centres. «A nosaltres ens ve una psicòloga a veure dos dies a la setmana. Ens sentim sols, no sabem què fer i estem atabalats. És molt important la nostra salut mental». I afegeix que desitja que el pla municipal provoqui un canvi. «Espero més empatia, la gent sabrà com ens sentim i podrà posar-se a la nostra pell». Creu que, amb el pas del temps, la població adulta serà més conscient de la situació que els ha tocat viure.

La responsable de la implementació del pla de xoc, Yolanda Molina, responsable de Joventut de l’Ajuntament de Sant Boi, explica que adolescents i joves ho estan passant molt malament. «Necessiten un recolzament i unes intervencions més pensades i dirigides cap a ells». Comenta que volen intervenir en els instituts perquè allà hi ha aquests joves que necessiten aquest recolzament. Aquest el millor camí per identificar les seves emocions i treballar-les de manera més natural. Com ella diu, «no passa res per sentir-se malament». D’altra banda, l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, també va voler recalcar, durant la presentació del pla, la importància dels joves en aquest projecte. «Els i les adolescents han de tenir un paper protagonista en les polítiques que els afecten directament. Volem posar al centre una etapa de la vida molt important en què es prenen decisions de gran transcendència». Una cosa que la pandèmia ha fet encara més evident.