Pressupost de 20 milions

La Generalitat pagarà el lloguer a famílies a punt de ser desnonades

  • L’administració es convertirà en arrendatària i afrontarà el deute pendent fins a un màxim de sis mesos

  • Més de 1.500 famílies a punt del desnonament podran demanar aquesta ajuda a través d’una web o a les oficines locals d’Habitatge o Ofideute

La Generalitat pagarà el lloguer a famílies a punt de ser desnonades

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat de Catalunya pagarà el lloguer de les famílies amb vulnerabilitat social acreditada que estiguin a punt de ser desnonades per impagament del lloguer, segons ha anunciat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera. Es tracta d’una ajuda oferta a tots els inquilins que no puguin continuar pagant el lloguer i que visquin en vivendes que no estan en mans de grans tenidors. A Catalunya hi ha més de 1.500 famílies a l’espera de ser reallotjats en un pis amb un lloguer social i que compleixen amb els criteris de vulnerabilitat.

La Generalitat tem una onada de desnonaments a partir del mes de setembre, i més tenint en compte que, fins al moment, el Consell de Ministres no ha anunciat cap ampliació de la moratòria antidesnonaments. «La vivenda és un repte de país i, davant la urgència per la no ampliació de la moratòria per part de l’Estat, mirarem d’ajudar les famílies que es troben en aquesta situació tan greu», ha dit la consellera. L’objectiu d’aquest pla, segons el secretari d’Habitatge del Govern, Carles Sala, és «acabar amb l’angoixa de les famílies».

El problema amb els desnonaments no està causat només per l’elevat preu dels lloguers, la falta d’ocupació o la creixent crisi social a causa de la pandèmia del coronavirus. El drama s’arrossega des de fa dècades, perquè ni el Govern ni els ajuntaments disposen de pisos de lloguer social per a les llars més vulnerables.

Augmentar el parc

En aquest sentit, la Conselleria de Drets Socials, avui responsable també d’Habitatge, vol augmentar el parc de vivenda pública al més aviat possible. I, per fer-ho, proposa pagar el lloguer a totes les famílies vulnerables que estiguin a punt del desnonament. El Govern firmarà un nou contracte de lloguer a 5 o 7 anys amb el propietari del pis i, al seu torn, en firmarà un altre amb la família perquè en pagui una petita quantitat, com si es tractés d’un lloguer social, afrontant-la amb el 20% dels seus ingressos. Aquestes ajudes també assumiran deutes passats de fins a sis mesos. En total el Govern destinarà 20 milions d’euros a aquestes ajudes, tot i que Sala ha explicat que aquesta quantitat pot ser ampliada en cas que sigui necessari.

Notícies relacionades

Les primeres famílies que es podran beneficiar de la mesura són les 185 famílies amb data assenyalada d’execució de vivenda entre l’1 de setembre i el 15 d’octubre. No obstant, n’hi ha més de 1.500 que estan en la mateixa situació: 900 en diferents localitats de Catalunya i 600 només a la ciutat de Barcelona que estan esperant un pis d’emergència social a què tenen dret per la condició de vulnerabilitat. Si compleixen aquests criteris (estar encara al pis, ser inquilins i que els propietaris no siguin grans tenidors de vivenda) podran accedir a aquests fons, a través d’una pàgina web, a les oficines d’Ofideute, els serveis socials municipals, les oficines d’Habitatge o enviant un correu electrònic a actuacionsurgenciahabitatge@gencat.cat.

Aquelles famílies vulnerables que viuen en pensions o en pisos ocupats no hi podran accedir. Tampoc els que resideixen en vivendes de grans tenidors, perquè la llei catalana ja els obliga a oferir vivenda alternativa en cas de desnonar famílies pobres. No obstant, alguns moviments socials denuncien que no sempre ho fan.