CRISI SOCIAL

Catalunya aprova un decret perquè el gran propietari ofereixi un lloguer abans de desnonar

La PAH veu «cínic» demanar a la gent que estigui a casa i no aturar les execucions immobiliàries

undefined55209250 barcelona 01 10 2020 ma ana de desahucios en ciutat vella   201103152857

undefined55209250 barcelona 01 10 2020 ma ana de desahucios en ciutat vella 201103152857 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat de Catalunya ha aprovat aquest dimarts un decret  amb el qual «vol assegurar que les persones en risc d’exclusió residencial es puguin mantenir al seu domicili mentre duri l’estat d’alarma», norma amb la qual queden «explícitament suspesos» els desnonaments en els quals grans propietaris no ofereixen un lloguer social, en paraules de la portaveu del Govern, Meritxell Budó. «Les execucions de desnonaments queden explícitament suspeses fins que el gran propietari o l’entitat financera propietària d’una vivenda no ofereixi el lloguer social a què està obligat per llei», ha remarcat Budó.

Amb tot, el decret manté, segons l’opinió dels col·lectius que defensen el dret a la vivenda, les mateixes llacunes que la llei aprovada el desembre passat, que no ha impedit que els jutges continuïn ordenant desallotjaments tot i que l’oferta de lloguer social no es produeixi, amb l’argument que la legislació no els dona potestat per no admetre demandes.

La llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de la vivenda i la pobresa energètica, després ampliada per la norma 17/2019, ja determina l’obligació dels grans propietaris d’oferir un lloguer social a les famílies més vulnerables.

Budó ha afirmat que «és un fet que la situació de vulnerabilitat de les persones o famílies en risc d’exclusió residencial s’agreuja quan s’incompleix l’obligació legal d’oferir una proposta de lloguer social». Així mateix, ha apuntat que «els procediments de desnonament ja iniciats en els quals no s’ha registrat una oferta de lloguer social» també s’hauran d’interrompre.

«També quedaran cobertes aquelles persones o famílies que han ocupat un pis d’un gran propietari entre juliol del 2019 i l’inici de l’actual estat d’alarma, el 25 d’octubre, si es compleixen els requisits de vulnerabilitat i disposen del corresponent informe social», ha explicat la portaveu, tot i que ha precisat que «en aquest cas no hi ha l’obligatorietat d’oferir un lloguer social».

Segons la consellera, «no és una paralització generalitzada de tots els desnonaments, però tampoc es limita a frenar només els de persones afectades per la Covid-19, sinó els de tots els casos de vulnerabilitat social acreditada».

Paralització dels desnonaments

Notícies relacionades

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va més enllà i insisteix que el Govern paralitzi tots els desnonaments sense alternativa habitacional a Espanya durant la pandèmia, ja que veu «una mica cínic que digui a la gent que estigui a casa i alhora prioritzi el benefici de grans propietaris enviant la gent al carrer».

La PAH adverteix que a Espanya continuen havent-hi «moltíssims desnonaments», amb més d’11.900 de comptabilitzats de moment el 2020 pel Consell General del Poder Judicial. La plataforma exigeix al Govern central que aprovi un nou decret contra els desnonaments perquè «l’actual només cobreix els lloguers de grans propietaris i els afectats per la Covid», reclamació que compta amb el suport de partits com Podem, Compromís, ERC, Més País, la CUP i Nova Canàries.