a Catalunya

Més de 50 societats científiques alerten els no vacunats: «Podeu estar anys tocats per la Covid»

  • Uns 26.000 metges expressen en un comunicat la seva «inquietud» per la cinquena onada pandèmica, que «ha canviat» i afecta els joves

  • El 73% dels ingressats a les ucis per coronavirus aquest mes no estaven vacunats: a la majoria se’ls havia ofert la vacuna

Més de 50 societats científiques alerten els no vacunats: «Podeu estar anys tocats per la Covid»

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Un total de 54 societats científiques de Catalunya, que reuneixen uns 26.000 professionals, han fet un comunicat per transmetre la seva «inquietud per l’acceleració de la cinquena onada de la Covid-19» a causa de la variant delta i per com està afectant els centres d’atenció primària (CAP) i hospitals.

El comunicat, dirigit «sobretot a la gent jove i a les persones no vacunades», ha sigut llegit aquest dimecres en roda de premsa pel cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar (Barcelona), Juan Pablo Horcajada, el qual ha sigut clar respecte a això: «Aquesta epidèmia ha canviat, ja no és com la de Wuhan [primera onada]. Afecta joves, i poden estar anys tocats. No volem ser alarmistes, però més de la meitat dels ingressats són menors de 50 anys. Al Mar hi ha un noi de 17 anys ingressat», ha dit Horcajada, que també és el president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica. Gent jove als quals encara no els ha arribat la vacuna i persones que l’han rebutjada són els que més estan ingressant.

El comunicat d’aquestes societats alerten que «està pujant de nou la mortalitat» per Covid-19, cosa que està afectant altres malalts amb altres patologies que no estan sent atesos com ho haurien d’estar. «Transmetem la nostra alerta perquè, tot i que nosaltres som partidaris d’augmentar les restriccions, volem cridar a la responsabilitat personal. Una societat madura no necessita obligacions o prohibicions per entendre les coses. La infecció s’està tornant a expandir a la gent gran. Aquesta és una gran crida per parar aquesta cinquena onada entre tots», ha llegit l’infectòleg.

Al costat d’Horcajada, la secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, ha destacat que, entre els ingressats en hospitals per Covid-19 des de l’1 de juliol, el 63,5% no estaven vacunats, un 10% tenien només una dosi i el 26%, la pauta completa. El mateix a les ucis: un 73% dels que van entrar en aquestes unitats aquest mes no estaven vacunats, un 12% tenia una dosi i un 15%, la pauta completa. «I la majoria dels ingressats sense vacunar estan en edats en què s’ofereix la vacunació», ha remarcat Cabezas.

L’ocupació de les ucis «continuarà creixent»

La metge de família també ha explicat que, si bé la mortalitat per Covid-19 en aquesta onada està creixent, aquesta continua sent més baixa que en altres onades. En aquesta onada hi ha una mitjana de sis morts diàries per coronavirus (tot i que ahir es va arribar a la preocupant xifra de 58), mentre que en la quarta onada la mitjana era de 12 morts diàries; en la tercera, 48; en la segona, 45; i en la primera, 191. «Hem començat a doblegar la corba pandèmica, així que esperem estar cada dia millor», ha dit Cabezas, la qual ha pronosticat que els ingressos en ucis continuaran creixent «aquesta setmana i la que ve», però després «tocaria baixar».

Aquest dimecres a Catalunya hi ha 2.243 persones amb Covid als hospitals, dels quals 549 són a les ucis. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit avui al Parlament que a l’agost s’arribarà al pic de 700 pacients a les ucis, una xifra a la qual es va arribar en la tercera onada, després del Nadal, que va ser la més mortífera després de la primera.

La vacuna ha fet que baixés l’edat mitjana dels ingressats en hospitals i ucis, ja que els grans són els que més immunitzats estan. L’edat mitjana dels hospitalitzats ha baixat dels 71 als 53 anys. A les ucis, dels 63 als 31.

Vacunació

Com ha dit Cabezas, Espanya està entre els països del món «que més vacunes han posat». El «quart país del món», segons el Cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, també present en la roda de premsa.

A Catalunya, el 68% dels més grans de 18 anys ja tenen la doble pauta i, a Espanya, el 61%. A més, la pandèmia ja està baixant a Espanya, igual com al Regne Unit i els Països Baixos. Aquests són els tres països europeus «on la variant delta ha tingut un efecte molt clar».

Notícies relacionades

Trilla ha reconegut que ni els epidemiòlegs ni les autoritats «havien vist venir aquesta cinquena onada». «Hi ha hagut un esclat de casos que no esperàvem. Estem millor que en altres onades gràcies a la vacuna», ha dit Trilla, que, a més, ha cridat a la responsabilitat individual.

Catalunya arribarà aquesta setmana als nou milions de dosis de vacunes posades i els cinc milions de persones amb una dosi.