Boscos abandonats

Incendi de Santa Coloma de Queralt: abans i després d’un paisatge desolador

Les imatges dels boscos arrasats per les flames aviven el debat sobre el manteniment del patrimoni natural

Incendi de Santa Coloma de Queralt: abans i després d’un paisatge desolador
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cada vegada que un virulent incendi forestal s’engoleix centenars d’hectàrees de massa forestal, es reobre el debat sobre el manteniment dels boscos. Aquesta vegada, en el que de moment és el pitjor foc de l’estiu a Catalunya, el de la Conca de Barberà i l’Anoia, amb més de 1.657 hectàrees cremades, passa el mateix. Les instantànies i imatges de vídeo aèries demostren la devastació en el paisatge, que ha afectat també elements del patrimoni cultural, com el castell de Queralt (del segle X) i l’església de Sant Jaume de Queralt.

Un dels primers a aixecar la veu sobre l’abandonament dels petits municipis ha sigut Joan Carbó, regidor d’Urbanisme de Bellprat, una de les sis localitats de l’incendi forestal de Santa Coloma de Queralt, en el qual es continua treballant per controlar les flames. Bellprat, amb més de 1.000 hectàrees cremades, és el més afectat de tots.

Paisatge «desaparegut»

Notícies relacionades

Prat s’ha queixat que «la majoria que s’ha cremat és bosc, sobretot la zona del castell, que és emblemàtic. El paisatge ha desaparegut del tot», ha lamentat el regidor. Des de l’Ajuntament han denunciat la carència de gestió forestal i que no es jugui més per evitar el despoblament.

Prat ha lamentat que des de les administracions superiors no s’hagi fet una millor gestió forestal per evitar que els boscos siguin un polvorí. «Tots els pobles petits estem abandonats de la mà de Déu, ens estem morint i no hi ha manera que arribi la fibra òptica, les línies elèctriques són tercermundistes, fins ara no hi havia llum ni cobertura de mòbil», s’ha queixat.