1.700 hectàrees cremades

Estabilitzat l’incendi de Santa Coloma de Queralt

  • Tots els veïns desallotjats el cap de setmana han pogut tornar a casa seva

  • Els bombers tenen «pràcticament» perimetrat tot el foc, però queden «moltes hores» de feina abans de tenir-lo controlat

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Bombers de la Generalitat han aconseguit a les 14 hores d’aquest dilluns estabilitzar l’incendi de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) gràcies als treballs que han portat a terme durant la matinada i a l’arribada de la pluja a primera hora del dia. Una vegada el foc ha quedat estabilitzat, tots els veïns de masies i cases aïllades, així com de la urbanització l’Aubreda de Sant Martí de Tous, que van ser desallotjats durant el cap de setmana, han pogut tornar a casa.

Els Bombers han explicat que tenen «pràcticament» perimetrat l’incendi i que només queda per tancar una petita zona al flanc esquerre del cap del foc, però que ja no creix. Per la seva part, la Unitat Militar d’Emergències (UME) ha comunicat que els seus efectius desplegats a la zona per ajudar els bombers han passat a fer tasques de refresc.

El director dels Bombers de la Generalitat, Joan Delort, ha assenyalat que encara queden «moltes hores, probablement dies» de feina per poder tenir controlat aquest incendi. Aquest dilluns el cos mantindrà tots els efectius desplegats, però a partir de dimarts es preveu «alleugerir progressivament» aquesta presència.

El cap del cos, David Borrell, ha insistit a demanar prudència perquè, tot i que el perímetre de l’incendi ja no creix, hi poden haver petits focus que continuïn actius els pròxims dies. Per això ha demanat als ciutadans que no s’acostin a tafanejar i deixin lliures les carreteres dels voltants.

Un centenar de dotacions han treballat durant la nit en el que de moment és el pitjor incendi forestal de l’estiu, que, segons l’últim balanç dels Agents Rurals ,hauria arrasat al voltant de 1.700 hectàrees.

Des del centre de comandament de Santa Coloma de Queralt, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha agraït la tasca dels Bombers i de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i ha recordat que diumenge a la tarda «les coses es van complicar molt», situació que va obligar a confinar els municipis de Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous i tallar fins a cinc carreteres. Es van desallotjar 168 persones de mig centenar de masies.

No desplaçar-se a la zona

Al costat del conseller, el cap de Bombers de la Generalitat, David Borrell, ha explicat que la previsió és estabilitzar l’incendi «al llarg del dia d’avui». S’ha aixecat el confinament de les dues localitats però ha insistit a demanar a la població que no es desplaci fins a la zona de l’incendi per no entorpir els treballs dels cossos de seguretat. No obstant, la gent evacuada del seu domicili encara no ha pogut tornar a casa seva.

Els efectius d’emergència han explicat que les tasques d’extinció han sigut «positives» i que han utilitzat «eines manuals i foc tècnic» per combatre les flames. Això fa que s’afronti una jornada «més optimista», ja que la meteorologia és més favorable. Més enllà de les precipitacions, el vent ha afluixat i la humitat ha pujat, situació que facilita aquestes tasques.

Pla Infocat activat

Els Bombers, l’UME i les Agrupacions de Defensa Forestal continuen treballant per estabilitzar l’incendi que es va declarar dissabte a Santa Coloma de Queralt i que s’ha estès sense control per sis municipis de les comarques de la Conca de Barberà i l’Anoia. Es manté activada la fase d’emergència del Pla Infocat.

Amb les 1.657 hectàrees cremades de moment, es converteix en el pitjor de l’estiu, malgrat que els Bombers ja havien avisat que s’enfrontaven a un dels estius més perillosos dels últims temps.

Investigació en marxa

Notícies relacionades

Els agricultors de la zona han llaurat els camps de la zona per ajudar a frenar l’avenç de les flames.

Mentrestant, els Agents Rurals continuen investigant les causes de l’incendi, que s’atribuiria a origen humà, tot i que es desconeix si accidental o intencionat. El que sí que tenen localitzat és el lloc on va començar, al marge d’una carretera. El conseller Elena ha afegit que no hi ha novetats al respecte.