Indignació veïnal

Les campanes d’una església de Banyoles deixen de sonar de nit per les queixes de pisos turístics

  • El rector de Santa Maria dels Turers cedeix davant el propietari dels apartaments perquè no vol baralles

Les campanes d’una església de Banyoles deixen de sonar de nit per les queixes de pisos turístics

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
ACN

Les campanes de l’església de Santa Maria dels Turers, a Banyoles (Pla de l’Estany, Girona) han deixat de sonar a les nits a causa de les queixes del propietari d’uns pisos turístics situats davant del temple. L’home es va queixar al rector de la parròquia que les campanades nocturnes impedien als seus clients dormir bé i el sacerdot va optar per silenciar-les. Així que des de fa dues setmanes, entre les 22.00 hores i les 08.00 hores les campanes no sonen.

La situació té indignats alguns veïns, que aquesta nit han organitzat una cassolada de protesta. El rector de Santa Maria, Ramon Pijoan, argumenta que no vol baralles i desitja que es pugui arribar a un acord. «Si hi ha gent que vol que toquin i gent que no, el que fa falta és parlar-ne», diu.

Pijoan va rebre dues queixes del propietari dels pisos turístics. Una, cap al 20 de juny. I la segona, la primera quinzena de juliol. «D’entrada vaig pensar en la dita ‘De fora vingueren i de casa ens tragueren’; però després que l’home insistís, i com que no vull baralles, vaig decidir que les campanes deixessin de sonar a les nits», explica el rector.

Abans va parlar amb l’ajuntament, per saber què deia la normativa. Li van contestar que no hi ha normativa. L’ordenança municipal de sorolls sí que al·ludeix al toc de campanes. En el seu article 23.4, diu que «el toc de campanes, en horari nocturn, es condiciona als pactes establerts amb els responsables municipals, que en cap cas poden contravenir la legislació vigent».

L’Associació de Veïns i Veïnes de la plaça del Teatre ha convocat una cassolada aquesta nit. «Tots davant de l’església de Santa Maria dels Turers a fer sonar cassoles, paelles, plats.... Si no pots venir, surt al balcó o a la finestra», han convidat des de les xarxes socials.

Notícies relacionades

La polèmica ha saltat a les xarxes socials. El propietari dels pisos ha intervingut en una de les converses a Twitter per explicar que la seva petició també respon a motius de salut. Diu que, «a més dels apartaments», a la zona viu el seu fill que té narcolèpsia, i que necessita regular el son i a les nits no pot dormir.

El cas de la catedral de Girona

Aquest tipus de conflictes no és nou a les comarques de Girona. El 2016, les campanes de la catedral de Girona van deixar de sonar 49 nits per la queixa d’un hotel de la ciutat, que deia que les campanades superaven els decibels permesos. L’ajuntament del llavors alcalde Carles Puigdemont va demanar a l’arquebisbat que les campanes deixessin de sonar a les nits. La decisió no va agradar als veïns, que van pressionar i van aconseguir, amb Albert Ballesta ja com a alcalde, recuperar les campanes. El conflicte va acabar als jutjats però el judici no es va arribar a celebrar perquè el gener del 2018 les parts van arribar a un acord: es rebaixaria a 50 decibels el toc de les campanes entre les 01.00 i les 06.00 de la matinada i l’hotel pagaria 3.000 euros per col·laborar a la instal·lació del sistema que permetria reduir el nivell de decibels.