La lluita contra la pandèmia

Les Balears deixen finalment en recomanació la mascareta en exteriors

Manté la seva obligatorietat en interiors i quan no es pugui mantenir la distància d’1,5 metres

barcelona/imagenesnoreste Fotos 1-114077550.jpg

barcelona/imagenesnoreste Fotos 1-114077550.jpg / JAIME REINA

2
Es llegeix en minuts

El Govern de les Balears recomana tornar a portar mascareta al carrer tot i que es pugui mantenir el metre i mig de seguretat davant l’augment de contagis per la nova onada de coronavirus. De moment, és només això, una recomanació. Si bé la tornada de l’obligatorietat va estar ahir en els plans del govern autonòmic, finalment es va decidir posar-hi fre i deixar-ho només en aquesta recomanació. En tot cas, el Govern va recordar que ja en aquests moments si no es pot mantenir el metre i mig de distància de seguretat establert la mascareta és obligatòria.

La recomanació de portar mascareta fins i tot quan es pugui mantenir el metre i mig va ser ahir acordada a la taula de diàleg social entre Govern, sindicats i patronals entre la resta de mesures per frenar el descontrolat augment de contagis de les últimes setmanes. La mesura va ser proposada pel govern autonòmic i no va tenir cap discussió per part dels agents econòmics. No obstant, haver-ho portat a la taula només com una recomanació ja es tracta d’una frenada per part del Govern.

Pas enrere a l’obligatorietat

Al matí, l’executiu havia decidit en el Consell de Govern portar-ne l’obligatorietat a la reunió amb els agents econòmics per tenir el seu vistiplau i aprovar-la formalment avui, tal com van informar fonts del mateix executiu autonòmic.  

En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, el conseller i portaveu, Iago Negueruela, va evitar pronunciar-s’hi «per respecte als agents socials», i va assenyalar que les mesures havien de ser acordades al si de la taula de diàleg social. Al final, la mesura ni tan sols va arribar a ser debatuda a la taula de diàleg, on ja va arribar en forma de recomanació tot i que es pugui mantenir la distància i amb el recordatori afegit que encara és obligatòria quan no es pot mantenir el metre i mig.

Vigilar la distància

D’aquesta manera ho va traslladar ja a la tarda després de la taula de diàleg social Negueruela. «Volem emfatitzar que si no hi ha aquesta distància cal utilitzar-la, però volem enviar aquesta recomanació que s’utilitzi també en exteriors», va explicar el conseller.

Es pot recordar que es complirà en breu ja un mes de la retirada de l’obligatorietat de les mascaretes en exteriors a tot Espanya. No obstant, la situació epidemiològica de les illes davant l’augment de contagis amb xifres rècord en les últimes setmanes ha obligat a tornar a debatre aquesta mesura al si del Govern.

Certificat Covid per a esdeveniments

Certificat Covid per a esdevenimentsUna altra de les qüestions que també va plantejar el conseller de cara al futur va ser la sol·licitud al Govern de poder utilitzar els codis QR del certificat Covid per a l’accés a esdeveniments esportius o culturals multitudinaris. Això significaria la necessitat d’estar immunitzat amb la vacuna o de presentar una prova diagnòstica negativa per accedir a esdeveniments com ara concerts i partits de qualsevol competició esportiva.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, dependrà de si s’autoritza l’ús del codi QR del certificat Covid per part del Govern central.

Al matí, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va reclamar «conscienciació» a la ciutadania de les illes davant l’augment dels contagis i va recordar que «als llocs amb aglomeracions cal anar amb molt de compte». Segons va explicar Armengol en declaracions als mitjans, «en l’actualitat s’està davant un augment dels contagis», tot i que va insistir que «no és comparable amb l’anterior onada de Covid».