Detectat el 1932

La Xina registra la primera mort del virus de la mona B

  • Tot i que no es propaga amb tanta facilitat com la Covid-19, pot arribar a tenir una taxa de mortalitat del 80% en els humans si no es detecta a temps

barcelona/fondocomun Fotos 1-23792340.jpg

barcelona/fondocomun Fotos 1-23792340.jpg

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un veterinari de 53 anys resident a Pequín ha mort després de contraure un estrany virus infecciós dels primats no humans conegut com el virus de la mona B. La víctima ha sigut el primer cas documentat d’aquest estrany virus al país asiàtic.

Segons ha informat el Centre Xinès per al Control i la Prevenció de Malalties, el veterinari treballava en un institut d’investigació especialitzat en primats no humans i el març passat va disseccionar dues mones en una de les seves pràctiques. Al cap d’un mes va començar a experimentar nàusees, vòmits i febre. Les mostres de sang i saliva analitzades a l’abril van detectar la presència del virus de la mona B en el veterinari. Finalment, va acabar morint el 27 de maig passat.

No obstant, ha sigut l’únic cas de moment: dos dels contactes estrets del veterinari –un metge i una infermera– han donat negatiu en les proves diagnòstiques.

¿Què és el virus de la mona B?

El virus de la mona B, o virus de l’herpes B, és un virus infecciós que predomina entre les mones macaco. És un virus una mica estrany i de vegades, com és el cas del veterinari de Pequín, pot causar la mort. Kentaro Iwata, expert en malalties infeccioses de la Universitat de Kobe a Tòquio, ha assenyalat que es tracta d’un virus que tendeix a atacar el sistema nerviós central causant una inflamació al cervell que pot comportar la pèrdua del coneixement. Així mateix, el virus té una taxa del 80% de mortalitat en els humans si no es tracta a temps.

Una malaltia poc contagiosa

Menys de cent persones s’han contagiat del virus des del primer cas diagnosticat en humans el 1932 i la majoria s’han detectat a Amèrica del Nord. Els experts diuen que és un virus altament rar entre els humans i, segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels EUA, només s’ha documentat un cas de contagi entre humans.

Notícies relacionades

Fins al moment, només han contret el virus veterinaris, científics i investigadors que treballen directament amb aquests animals. No és la primera mort que es detecta al món. El 1997, un investigador de primats de Nova York va morir sis setmanes després de ser atacat per una mona en una de les seves exploracions amb aquests animals.

Possibles semblances amb la Covid-19

El virus de la mona B pot tenir alguna semblança amb la Covid-19, com per exemple, la febre. Però pel que fa a la transmissió, són pràcticament diferents, ja que el virus derivat de les mones no es propaga amb tanta facilitat entre els humans com la Covid-19.

Temes:

Xina Virus