A la venda des d’aquest dimarts

Tests d’antígens a les farmàcies: com funcionen, què detecten i preu

  • Els tests d’antígens presenten molt bons resultats, tot i que tenen menys fiabilitat que una prova RT-PCR

  • La mateixa persona es fa la prova recollint una mostra bucofaríngia i interpretant el resultat del test en uns 15 minuts

Tests d’antígens a les farmàcies: com funcionen, què detecten i preu

ROBERT RAMOS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mes d’abril passat, el Ministeri de Sanitat va iniciar la tramitació d’un nou reial decret, pel qual es modifica el que es troba en vigor actualment, amb l’objectiu de permetre la comercialització de proves ràpides d’autodiagnòstic per a Covid-19 al públic en general sense necessitat de recepta mèdica. I va ser la setmana passada quan la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar que s’autoritzarà a partir d’aquest dimarts la venda en farmàcies sense prescripció mèdica dels autotests d’antígens de la Covid-19, amb l’objectiu de facilitar la identificació dels positius i poder així prendre mesures davant la progressió de la pandèmia. Catalunya exigirà la realització d’una prova PCR si el test de farmàcia dona positiu en coronavirus.

¿Quant costen?

El test ràpid d’antígens Covid-19 costarà uns 10 euros. Està especialment indicat per a la detecció precoç de la malaltia o la confirmació de la infecció de pacients amb símptomes de la Covid-19. Els farmacèutics explicaran als consumidors com utilitzar-lo correctament.

¿Són fiables els tests d’antígens?

La prova diagnòstica de la Covid-19 més fiable continua sent la PCR, però és la més costosa i els seus resultats tarden a conèixer-se entre 24 i 48 hores. Els antígens són fiables especialment en persones amb símptomes de la Covid-19, quan la càrrega viral és alta. Quan hi ha simptomatologia, la sensibilitat dels antígens és pròxima al 90%.

¿Són ràpids?

Sí. El resultat tarda a aparèixer en uns 15 minuts. Els antígens són una prova ràpida que s’utilitza en urgències o en residències de gent gran.

¿Són definitius?

Si tens símptomes i dones positiu, el resultat és definitiu. Però si tens símptomes i dones negatiu, el resultat l’haurà de confirmar o no una PCR.

¿Quan poden ser útils?

Per exemple, si vas a un casament o a visitar un familiar vulnerable, per la teva pròpia tranquil·litat.

¿On es poden adquirir?

Notícies relacionades

A Espanya, d’acord amb la legislació vigent, els tests d’antígens com els que s’estan començant a introduir al mercat fins ara, per a la detecció del SARS-CoV-2, són de dispensació en farmàcies de manera presencial i necessiten una prescripció mèdica. A partir de l’aprovació del reial decret anunciat per Darias es podran adquirir sense recepta. N’està prohibida la venda a través d’internet.

El decret que prepara l’Executiu central permetrà, a més, la publicitat d’aquests tests, per això és molt probable que en qüestió de dies els anuncis d’aquestes proves apareguin a les pantalles de tot el país.