Polítiques de família

El Govern central vol ampliar a sis mesos els permisos per a l’atenció als fills

  • La ministra Ione Belarra ha avançat també la intenció de posar en marxa una prestació per criança de caràcter universal

family-2610205 960 720

family-2610205 960 720

3
Es llegeix en minuts
EFE

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha anunciat la intenció del Govern d’ampliar fins als sis mesos els permisos de pares i mares per naixement i atenció al menor, actualment de 16 setmanes, i de posar en marxa una prestació per criança de caràcter universal.

«Aquest Ministeri, junt amb el d’Igualtat, treballarem perquè els permisos s’ampliïn als sis mesos i per estendre l’educació infantil de 0 a 3 anys a la xarxa pública d’escoles infantils», ha assegurat la titular de Drets Socials en una jornada sobre la llei de diversitat familiar, que el Govern espera que estigui a punt a finals d’any.

Per Belarra, el Govern té «un compte pendent amb les famílies de nadons nounats» i els seus problemes «per conciliar en els primers anys de vida» o per poder portar a terme la lactància materna exclusiva i incorporar-se a la feina.

La ministra de Drets Socials ha avançat alguns aspectes de la futura llei per protegir totes les famílies durant la inauguració, amb la presència de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, de la jornada. Belarra ha destacat el caràcter universal d’una prestació per criança que incorpora la llei, que no dependrà de les cotitzacions dels pares i que serà compatible amb altres prestacions.

També inclou la possibilitat que les mares que crien soles els seus fills puguin disfrutar del permís de maternitat i «el de l’altre progenitor».

Finançament i inclusivitat

El secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, s’ha referit, a més, a «un permís remunerat per a l’atenció». «La llei millora en el finançament les polítiques públiques», que es veuran reflectides en els pressupostos de l’Estat, en la línia de recomanació de l’OCDE i d’altres organismes internacionals, ha assenyalat Álvarez.

Per Belarra, la llei ha d’incloure «una definició de família inclusiva», que reconegui la diversitat perquè «totes les famílies siguin no només legítimes, sinó iguals en drets». «Ha de desenvolupar mecanismes de protecció a les famílies LGTBI, les acollidores, de parts múltiples i les que surten de la violència», ha explicat la ministra.

«Aquest reconeixement no només és una obligació, sinó que és una urgència i una necessitat davant la normalització de discursos d’odi que són el caldo de cultiu per al repunt de la violència masclista, contra el col·lectiu LGTBI i contra les persones racialitzades que estan vivint al nostre país», ha afegit.

Inversió insuficient

Belarra ha lamentat la insuficient inversió d’Espanya en polítiques socials de família –un punt menys del PIB que la mitjana europea, 11.000 milions menys– i ha apostat per arribar al nivell dels països del nostre entorn per «saldar el deute del Govern amb la protecció de les famílies».

«Aquest Govern ha de ser humil i ser conscient del que falta per fer; no hem arribat a gaire gent» amb l’escut social, ha reconegut Belarra, que ha recordat que la taxa de pobresa es dispara en el cas d’un progenitor fins al 46%. «Volem una prestació per criança per garantir millors condicions de vida per avançar contra la pobresa infantil –ha asseverat–, perquè els drets dels nens no poden dependre del compte corrent de les seves famílies, sinó que és una qüestió d’estat».

Notícies relacionades

El Ministeri ha rebut més de 250 aportacions en un procés participatiu amb la societat civil que s’ha obert en aquesta fase d’elaboració del text normatiu, que forma part del pla de recuperació europeu.

Pel professor titular de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i director del grup d’investigació GSADI (Grup de Sociologia Analítica i Disseny Institucional), José Antonio Noguera, és «una excel·lent notícia una prestació universal» per criança dels fills, similar a la que ja tenen molts països per a les famílies amb menors a càrrec.