Crim a la Corunya

A la recerca de justícia per al Samuel

La investigació sobre el crim continua oberta i el delegat del Govern a Galícia no descarta més detencions, després de les sis de la setmana passada

A la recerca de justícia per al Samuel

EFE / CABALAR

6
Es llegeix en minuts

Ja ha passat més d’una setmana des que un grup de joves va donar una pallissa mortal a Samuel Luiz quan ell sortia de festa amb una amiga durant la segona nit d’obertura de l’oci nocturn a la ciutat. Podria haver sigut una nit més, d’aquestes que obliga el coronavirus, de mascareta, de deixar les dades a la discoteca i de marxar a casa a les tres, però no. El Samuel no va tornar. Va morir a l’hospital. Han passat 10 dies i la investigació per saber què va ocórrer i qui són els culpables de la mort a cops del Samuel continua oberta. Per ara, la Policia ha detingut sis persones. Tres d’ells, homes d’entre 20 i 25 anys, són a la presó. Dos menors estan internats en un centre de menors per ordre de la jutge d’instrucció, i una jove, parella d’un dels arrestats majors d’edat, segueix lliure, tot i que amb l’obligació de comparèixer al jutjat. Després del primer cap de setmana sense el Samuel, això és el que se sap del cas, que segueix obert i sota secret de sumari.

¿Com va començar l’agressió al Samuel? Tres minuts abans de les tres de la matinada, el Samuel i la seva amiga Lina surten del pub Andén, al passeig de Riazor i agafen el mòbil per fer una videotrucada a una altra amiga, la Vanessa, que els contesta. Un noi que és a l’andana de Riazor pensa que l’estan gravant a ell i a la seva parella. Fins aquí les versions dels agressors i de les companyes del Samuel coincideixen: el conflicte va començar pel tema del mòbil i així ho van dir davant la jutge quan van passar a disposició judicial divendres passat. La Lina assegura que, malgrat que el Samuel i ella van intentar aclarir a aquest jove que estaven fent una videotrucada, ell va increpar el Samuel dient-li: «Para de gravar-me si no vols que et mati, ‘maricon’», i el Samuel va respondre amb un: «‘Maricon’, ¿de què? i, allà, van començar els cops. A les 2.59 hores, l’agressor tira el Samuel per primera vegada a terra. Un jove senegalès aconsegueix alliberer el Samuel del seu atacant i llavors, quan creuen que s’ha acabat la baralla, ell li demana a la Lina que vagi a veure si troba el seu mòbil, perquè no el té i se separen. El Samuel camina sol i ella complirà el que el seu amic li havia demanat.

¿Què va passar després? El Samuel travessa el carrer cap a l’avinguda de Buenos Aires. A les 3.02 hores, el grup d’agressors creua també i el persegueix fins que aconsegueixen agafar-lo. Allà inicien el segon atac, que resulta mortal. La Policia Local apareix a les 3.05 hores. Segons el testimoni de la Lina, quan ella es va girar per tornar al lloc en el qual havia deixat el seu amic, va veure com unes set persones corrien i cridaven coses com «‘maricon’ de merda», quan va arribar ja va veure el Samuel malferit i inconscient. Primer va arribar una ambulància, a les 3.15 hores, després, una altra, ja medicalitzada, a les 3.22 hores. Els sanitaris intenten reanimar-lo durant gairebé 45 minuts al carrer i, després, el traslladen a l’hospital, on va morir, a conseqüència dels cops de puny i puntades de peu rebuts. El jove tenia traumatismes per tot el cos, segons l’autòpsia preliminar, tenia també un cop sever al cap.

¿Com es va desenvolupar la investigació del cas? No va ser fins dimarts passat quan la Policia Nacional va informar de les primeres detencions. Van ser tres, les de la parella que va iniciar el conflicte i la d’un altre amic. L’endemà, a la nit, la Policia Nacional va detenir un altre membre del grup i, divendres, mentre la jutge prenia declaració als quatre detinguts, va transcendir l’arrest de dos menors més –un d’ells amb antecedents– també amics dels presumptes agressors. Els agents van prendre declaració a una vintena de persones a Lonzas, com a testimonis dels fets i també com a sospitosos i va recopilar material audiovisual per poder identificar als agressors del Samuel, com les imatges de les càmeres de seguretat dels comerços de la zona, les de trànsit de la Policia Local i també les que van poder aportar testimonis.

¿Quins delictes se’ls imputen als detinguts fins ara? Tots ells –majors i menors d’edat– estan investigats per homicidi o assassinat, a falta que acabi la instrucció i es qualifiquin els fets. A un d’ells, el detingut dimecres a la nit, se li imputa a més un delicte d’apropiació indeguda, a l’haver-se quedat amb el mòbil del Samuel.

¿Què van declarar davant la jutge els detinguts? Els tres primers detinguts van contestar només a les preguntes dels seus advocats en seu judicial, mentre que l’arrestat dimecres va respondre a totes les parts –segons el seu advocat, José Ramón Sierra, ja havia acudit voluntàriament a declarar davant la Policia Nacional, primer com a testimoni i, després, com a investigat. La noia va assegurar que ella no havia format part activa de la baralla, sinó que estava allà acompanyant la seva parella –la Fiscalia no va demanar presó per a ella– i cap dels nois va reconèixer haver pegat al Samuel. Quant al mòbil, el jove que se’l va quedar va assegurar que se l’havia trobat. Els joves, segons van declarar en seu judicial, es coneixien entre ells, però no al Samuel, pel que neguen que el crim es produís per homofòbia o per odi al col·lectiu LGBTI, atès que Samuel era homosexual. Els seus amics, no obstant, consideren que la condició sexual del Samuel va ser determinant en les agressions, a l’haver-li cridat «maricon» en repetides ocasions. El delegat del Govern, José Miñones, va assegurar que les declaracions davant la Policia Nacional havien sigut clau per efectuar les detencions.

Notícies relacionades

¿Hi haurà més detinguts? La investigació continua oberta, per la qual cosa no es descarten més detencions, ja que els agents continuen analitzant les proves. Els testimonis van identificar unes set persones relacionades amb la pallissa mortal al Samuel. El delegat del Govern va explicar ahir, que els «implicats i presumptes autors majors d’edat estan ja davant la Justícia» i que continuaran treballant per determinar si hi ha més agressors. Preveu que la investigació es tanqui «al més aviat possible».

¿Quina va ser la contestació social? El dilluns següent a l’agressió, el Concello va convocar un minut de silenci a María Pita, aquell mateix dia a la tarda, col·lectius com ALAS Coruña havien convocat una concentració per a les vuit de la tarda que va omplir la plaça malgrat la pluja. Aproximadament 3.000 persones, segons les entitats organitzadores, es van unir a la manifestació que va recórrer aquest diumenge la ciutat, des d’A Palloza al Concello. La regidora de Benestar Social, Yoya Neira, va explicar que, complint el desig de la família, no es va decretar a la ciutat un dia de dol oficial, ja que volen portar aquest tema en la intimitat i que la mort del Samuel no es converteixi «en bandera de res». A la plataforma Change.org hi ha també una petició per reanomenar l’avinguda de Buenos Aires amb el nom de Samuel Luiz Muñiz, que ahir superava les 48.380 firmes.